Roberto Ivano Luca Vacchi

(C) Christer HedbergVägarna torkar upp ute och på TV kommer fler vårtecken; vårklassikerna på Eurosport. Så nu när cykelsäsongen drar i gång på riktigt slår det mig. Det är nog få, om än någon, svensk sportkommentator som betytt så mycket för intresset för någon enskild idrott, som Roberto Vacchi betytt för cykelintresset. Inte Sven ”Plex” Pettersson. För visst hade väl Sverige stannat, när Stenis åkte, även om någon annan kommenterat. Kanske då Bengt Grive och konståkning,  för även om hans referat från tennis- och fotbollsmatcher är kända, så var det för hans fantasifulla färgbeskrivningar, som många bytte kanal till konståkningen. Bengt Grive fanns även med på Eurosport under den första halvan av 90-talet när kanalens svenskspråkiga kommentering startade, och då med Roberto Vacchi som cykelkommentator.

Det är något speciellt med Vacchi´s kommentatorstil, där blandas djupa cykelsportkunskaper, med det mest banala, och högst underhållande, skitsnack. Det är en tes svår att bevisa, men jag är övertygad om att den svenska cykelsporten har mycket att tacka Signore Vacchi, för det ökade intresse vi sett de sista femton åren.

I eftermiddag är det dags igen, med den tredje etappen av Paris – Nice

Grazie a voi e vai, vai Roberto!

Annonser

7 reaktioner på ”Roberto Ivano Luca Vacchi

  1. Lustigt att du nämner det. Grande Roberto säger själv att Bengt Grive var hans läromästare. I övrigt håller jag med dig till hundra procent.

    Gilla

  2. Gick i samma klass som Vacci på Bosön i slutet på 80-talet. Han var en snackpåse redan då – och förbannat rolig 😉

    Gilla

  3. En extra guldstjärna till Roberto för hans outtröttliga kritik av fuskarna inom cykelsporten. Detta är en av orsakerna till att det känns personligt och ”äkta” när han kommenterar.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s