Elcykling

Sedan något år tillbaka är elcykeln ”het” i cykelvärlden. Då menar jag inte den elmotor-förstärkta landsvägscykel som som Fabian Cancellara ett tag beskylldes för att ha använts under våren, utan de allt vanligare elcyklarna för vardagsbruk. Till och med brevbärarna får en liten elektrisk knuff i uppförsbackarna. Alla de stora märkena har i dag en eller flera elcyklar i sitt sortiment. Men elektriciteten slår igenom på andra håll med:

I vårt vardagsliv har vi under åren lärt oss att använda mobiltelefoner och gps:er. Utrustning som vi givetvis för med oss på cykeln. Så till listan av cykeldator och kanske belysning som elektriska hjälpmedel när vi cyklar lägger vi nu även dessa. Det är då glädjande att se att det erbjuds allt fler möjligheter att ladda apparaterna med hjälp av cykeln. Bland annat har sex elever på en skola i Malmö gjort sin iPhone-laddare.

Men det är inte bara enskilda personer och uppfinnare som hänger på trenden. Även de större tillverkarna lanserar sina produkter. Nokia var tidiga med sin Bicycle Charger Kit. Nokias variant drivs av en medföljande flaskdynamo, du vet en sådan som fanns på barndomens cyklar. Återstår att se om själva laddaren är kompatibel med till exempel en navdynamo.

Som till exempel den här! Minicykel tillverkaren Dahon har tillsammans med Biologic flera smarta lösningar bland annat, ReeCharge Power Pack. Ett batteri som kan ladda din telefon, gps eller kamera. Som bonus kan man då även ladda batteripacket med navdynamon på cykeln.

Det är kanske framförallt på touring- och långfärdscyklar som man kan se de stora användningsfördelarna. Kanske inte så konstigt att tyska ToutTerrain, stora just inom det området, har sin The Plug. Snygg lösning där sladden ansluts till usb-kontakt i en extra spacer ovanför styrstammen.  Likt lösningen från Biologic funkar den för alla el-prylar med usb-anslutning, smart!

På tal om elcyklar kan jag inte låta bli att kommentera det faktum att sk Segways nu är att räknas som cykel. Det är en utveckling och trend jag gott kan vara utan…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s