PRESSMEDDELANDE: SJ tillåter cyklar på tåg!

På fredagsmorgonen kallade SJ till presskonferens på Stockholms Centralstation. Inför en intresserad presskår och morgontrötta pendlare berättade SJ´s VD Jan Forsberg och presstalesman Johan Ingerö  att man under sommaren kommer att bygga om sina tågset. Genom att ta bort 4 stolar ges man möjligheten att ta med upp till 12 cyklar per vagn.

SJ´s presstalesman berättade vidare om skälet till detta;

-V på SJ ser en ökande efterfrågan på denna typ av tjänst. Det har varit en självklarhet under en lång tid på kontinenten att kunna erbjuda cykelplatser på tågen.  Vi kommer att börja med våra X-2000 tåg, för att senare anpassa den övriga vagnsparken. Arbetet kommer kommer påbörjas under junimånad och beräknas vara klart till den andra halvan av augusti.

SJ´s har under vintern fört samtal med bland annat sina motsvarigheter i Danmark, Holland och Frankrike, för att se vilka tekniska lösningar de valt. Just nu pågår upphandling av olika sorters cykelhållare. Vidare berättar SJ´s VD Jan Forsberg att de senaste vintrarna hårda väder och många trasiga tåg har gjort detta beslut lättare att fatta;

– Vi ger nu passagerare som tidigare tvingats vänta på ersättningståg eller buss möjligheten att ta saken i egna händer så att säga. Om man är sen möte eller liknande kan man välja att cykla den sista biten.

På frågan om SJ tror att deras kunder är villiga att cykla långa sträckor vid tekniska problem med deras tåg, svarade Jan Forsberg att SJ´s tåg även går sönder nära järnvägsstationer.

Hur detta kommer att påverka den Statliga Resegarantin är ännu för tidigt att uttala sig om. Då väldigt många tågresor sker på arbetstid har Finansdepartementet gett Skattemyndigheten i uppdrag att se om detta eventuellt faller inom ramen för skattefri motion och annan friskvård.

Samtidigt låter Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm meddela via sin presstalesman Denny Josefsson att man kommer rusta upp det vägnät som finns i närheten eller direkt anslutning till Sveriges stambanor.

– Vår målsättning är att år 2015 ha ett cykelnät av dansk standard utmed vårt järnvägsnät, avslutar Denny Josefsson.

Tidigare under mars månad meddelade Tåg i Bergslagen att man från och med den 15:e juni kommer tillåta cyklar på sina tåg. Flera andra stora aktörer som Stockholms Lokaltrafik, Veolia, Tåg i Mälardalen och Östgöta Trafiken räknas nu följa SJ´s exempel och anpassa sina tåg och regler.

SJ´s pressmeddelande på hemsidan

Annonser

5 reaktioner på ”PRESSMEDDELANDE: SJ tillåter cyklar på tåg!

  1. SJ är ett av de få transportföretag som skiter i sina kunder. Tag bort skattefinansieringen av företaget och SJ går i konkurs efter 14 dagar

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s