Cykel som hobby; www.cykelhobby.com

Alla som intresserar sig för lite äldre cyklar har nog, vid något tillfälle, varit inne på eller hört talas om Cykelhobby.  Själv har jag under en längre tid återkommit som läsare på Kjells fina hemsida och jag tänkte att jag skulle låta Kjell själv berätta lite om sin hobby och sina cyklar;

 

Cykel om det var för långt att gå och om man inte hade bil

Sedan barndomen har jag varit intresserad av alla slags mekanisk fordon, mest flygplan och bilar, men cyklar ingick knappast i den sfären. Jag betraktade cyklar som folk i allmänhet, ett praktiskt hjälpmedel om det var för långt att gå och om man inte hade bil.

Först i medelåldern när jag kände behovet att motionera kom tanken att köpa en lite mer specialiserad cykel för det ändamålet. 80-talet upplevde en cykelboom med uppgång i importen både från Frankrike och Japan och de mer avancerade motionärerna skaffade dyra italienska cyklar.  Man körde till och med cykelprogram i TV och kvällstidningarna hade bilagor om cyklar. Alltnog köpte jag en japansk ”racer” med tubdäck och allt. Utväxlingen var som lägst 48×23 så jag höll på att krokna i första backen. Men med tiden blev benstyrka och ork bättre så jag inte längre blev omkörd av yngre damer med barnstol på hojen.

En brytpunkt i mitt cykelliv

Med cykelinnehav kom också behovet att meka och jag började bygga om mina cyklar (som plötsligt hade blivit fler). En brytpunkt i mitt cykelliv var när jag köpte en buskig Monark med Campa-utrustning. När jag tagit bort olja och smuts från komponenterna lyste de nästan som nya. När jag plockat ihop cykeln upptäckte jag dessutom att den gamla Monarken var bättre att cykla på en den  något lömska japanen.

Innan jag nått den verkliga cykelformen bröt min sjukdom ut vilket gjorde cykling otänkbar under flera år. Men helt borta var aldrig glädjen med cyklarna. Runt sekelskiftet blev det populärt att snickra hemsidor. Efter många år som amatörfotograf hade jag högvis med mer eller mindre lyckade bilder som jag lade ut på olika fotosidor. Jag gjorde, mest på skoj, och internt i min egen dator, en sida om cyklar med en del data som jag behövde komma ihåg. Det var enklare att gå till datorn än att slå i diverse cykelböcker. En bekant såg sidan och tyckte jag kunde lägga ut den på nätet och så föddes Cykelhobby.

Cykelhobby.com fyllde ett slags tomrum

2003 var antalet hemsidor om cyklar betydligt färre än idag och på svenska praktiskt taget obefintliga så jag tror att jag fyllde något slags tomrum. Med åren har jag fått många uppskattande kommentarer och de har gjort att jag fortsatt med sidan även när hälsan har svajat. En tidig mentor var Sven Larsson i Sigtuna, nestor i Cykelhistoriska Föreningen som uppmuntrade mig att komma med i den gemenskapen och ta med hans fina cyklar på sidan. Efter en tid fick jag förtroendet att ta över CHFs sida och det pysslar jag med fortfarande. Bland alla andra vänner och kontakter jag fått via sidan måste jag också nämna Micke Francesconi som har ett brinnande intresse för och djupa kunskaper om den sorts cyklar s om jag uppskattar, dvs racer från 70-90-tal.

Fina cyklar uppskattas nu till sitt rätta värde

Som jag har skrivit på sidan så är fördelen med att umgås med gamla cyklar att det är en ganska billig hobby och att det ger både motion och skruvarglädje. Nackdelen upptäcker man när antalet cyklar blir större än det tillgängliga utrymmet. Själv försöker hålla antalet kompletta cyklar under 20. Nu börjar det problemet minska i och med att fina cyklar uppskattas till sitt rätta värde (och långt över i vissa fall) så verkliga fynd blir alltmer sällsynta. Samtidigt har fler börjat intressera sig seriöst för äldre cyklar som bjuder mer estetisk tillfredsställelse än dagens ofta anonymt designade utbud. Men tolka mig inte så att det bara är  cyklar med stålram som är godkända. Min favoritcykel är en Vitus 979 med aluminiumram och kolfibergaffel.

Velonavia vill tacka Kjell för ditt fantastiska arbete och hoppas att dina hjul håller sig runda och raka än i många år.

Länkar:

Cykelhobby

Cykelhistoriska föreningen

Annonser

2 reaktioner på ”Cykel som hobby; www.cykelhobby.com

  1. Do you people have a facebook fan page? I looked for one on twitter but could not discover one, I would really like to become a fan!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s