Allmogemöbler och löparcyklar

Hur tänker Velonavia nu, undrar du säkert. Inte kan man väl jämföra ett skåp och en cykel? Men på samma sett som allmogemöbler under en period avlutades så ”strippas” gamla landsvägscyklar nu på växlar och bromsar.

 

Trenden, om man nu kan prata om en trend, med fixiefiering av cyklar började för några år sedan, och även om det är nu kanske mer inne med ”footie” än ”fixie” eller ännu hellre med kompletta och korrekta renoveringar av tävlingscyklar från 60-, 70- och 80-talen, så kan man nog säga att intresset för  dessa, under lång tid bortglömda cyklar, är större än på mycket länge. Något som Kjell på Cykelhobby kan intyga.

För visst är det väl så, precis som med möbler, att en cykel som används är till större nytta och nöje för sin ägare, än en som står i cykelförrådet? Precis som morfars gamla skåp, som avlutat nu har fått nytt liv och innehåll, istället för att möta röta och skadeinsekter i ladan. Visst föredrar den gamla cykeln, att om än naken på sina växlar, att åter susa fram över grus och gatsten?

I den bästa av världar uppskattas gamla föremål för de är. Där behöver inte Knut Knutsson förfasas över att ytterligare ett målat skåp mött kaustiksodans öde. Men jag tror inte att vårt kulturarv står inför ett så stort hot. Jag tror inte att snickaren, eller cykelbyggaren för den delen, har något problem med att deras verk lever vidare, om än i en ändrad form. Det viktigaste borde vara att de används.  Det finns tillräckligt många skåp och byråer kvar att uppskatta, liksom det finns många cyklar stående i förråd, hängande i garage, i väntan. I väntan på att renoveras, fixiefieras eller bara beundras. Men framför allt cyklas på…

Annonser

2 reaktioner på ”Allmogemöbler och löparcyklar

  1. Även med Grant Peterson- brillorna på finns det vissa vintagecyklar som mår bra av lite modernisering. Ta två exempel som jag råkat ut för på sista tiden. Det ena var på färjan från Barnängen till Hammarby här i Stockholm. En kille klev på med en mycket fin Miyata touring/randonné hoj. Svart som sig bör och med Shimanos fina longreach-bromsar samt SH 600 i övrigt. Fästen för pakethållare och heltäckande skärmar och plats för stora sulor. Jag komplimenterade ägaren för hans fina hoj som han tydligen övertagit från en släktings källarförråd och sa till honom att inte ändra någonting utan behålla den precis som den var, även dom elliptiska klingorna! För det var ganska lätt att räkna ut att cykeln var från 85-86 på grund av att det var SH 600 Bio-Pace klingor på den. För även om Sheldon Brown tyckte att Bio-Pace var bra så finns det ingen mening med att behålla sin cykel i museiskick. En annan hoj stötte jag på häromdagen, slängd på gatan. Jag ska lämna den till polisen så snart jag hinner, men om dom inte hittar den rätte ägaren gör jag om den till en grusvägstourer. Det är en Scott Boulder, fin stålram med fästen för skärmar och stänkor och långa kedjestag ( som MTB-cyklar gjordes då). Arayafälgar och komplett Deore-grupp. Tumbshifters och Deores cantibroms fram. Den var också väldigt lätt att datera… Det var nämligen Bio-Pace även här samt en U-broms monterad UNDER kedjestagen! Det är väl i princip det sämsta stället en MTB kan ha en broms på. Men resten av utrustningen var det absolut inget fel på. Bra prylar som med service kan hålla i evigheter.

    Gilla

  2. 🙂 Jag hade en sån Scott en kort tid. Bäckade igen med lera och snömodd, något så in i norden!! Tror man flyttade upp bromsen till sadelstagen ganska snabbt. Ev var det kanske bara 89-90 ngn gång som de körde med bromsen under kedjestagen. Min var en 89:a tror jag, köpte den begagnad i mitten av 90-talet. Rosa med svart sadelrör. Snyggt??!!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s