Bilkörning – the grej of the day?

Läser i gårdagens tidning om hur NTM AB startar ett nytt tv-program. Vilka är då NTM? I grund och botten är det lokaltidningen, Norrköpings tidningar, men eftersom de äger ett stort antal tidningar, radiokanaler och tv-kanaler*, så är de mer än en liten landsortstidning i förskingringen.

På tidningsuppslaget På väg kan man, förutom en intressant artikel om hur någon körde hem en jeep från Indien, även läsa att det nu startas ett nytt tv-program; Asfalt. I premiärprogrammet ska vi få se en Nissan Skyline och det ska pratas streetracing med motorburen ungdom på en parkeringsplats i någon stads utkant! Senare kommer vi få se provkörningar av Ferrarisar och Lotusar. Reportern har efter egen utsago, åkt runt i landet, bränt däck, kört bana, högvarvat och lekt en del. Allt detta för att ge tittarna ett lustfyllt program och inspirera dem till att byta ut tråkbilen mot något fräsigare till den dagliga resan mot jobbet.

Men är det inte så här den dagliga resan till jobbet ser ut för många? Bilkö! Denna j-vla bilkö! Det finns ett bra engelskt uttryck; you´re not stuck in traffic, you are traffic eller du sitter inte fast i trafiken, du är trafiken. Bilen tar plats, mycket plats:

 

 

Bilden visar hur man i Gävle under European Mobility Week försöker att visuellt visa hur stor plats 40 bilåkare, 40 cyklister och 40 bussåkare tar. Men om vi vill att våra liv ska vara fyllda av bilkörning eller som reportern säger bilåkningen kan vara ”the grej of the day” så är väl köer ett litet pris att betala när man sitter där i sin Lotus Exige?

Men visst man förstår NTM, det finns mycket pengar i ämnet, trots SAAB-kris tjänar bilbolag pengar, hemkvarterens ost, kött och fiskbutik har bytts mot bensinmackarnas kyldiskar och stormarknader i stadens utkanter. På dessa stormarknaders parkeringar leks det sedan om kvällar och nätter.  Sen kan man fråga sig om ”The fast and furious”-generationen som använder våra gator till  lek ska ha den här sortens uppmärksamhet.

Update! Har nu sent omsider sett premiärprogrammet av Asfalt. Min åsikt har inte på något sett ändras efter att ha sett programmet. Visst första halvans ”test” av Nissan-bilen är väl inte mycket mycket att säga om, vad  jag vänder mig mot är glorifieringen av street-racing i slutet av programmet. Inte ett kritiskt ord sägs och till råga på allt avslutas programmet med två hemvideoklipp från olaglig, nattlig lek på allmän väg. Nästa gång det hänger en bil i någon rondellutstmyckning, så har Ni kanske svaret på frågan varför olyckan hände, i den ”motorburna ungdomen” som enligt reporterns glädje frodas…

*I NTM-koncernen ingår idag, förutom Norrköpings Tidningar, även Folkbladet (Norrköping) , Västerviks-Tidningen, Norrbottens-Kuriren, Norrländska Socialdemokraten, Gotlands Allehanda, GotlandsTidningar och Östgöta Correspondenten med hemsidorna nt.se, folkbladet.se, vt.se, kuriren.nu, nsd.se, helagotland.se samt corren.se. Koncernen har som första mediebolag i Sverige startat lokala tv-kanaler: 24nt i Norrköping, 24Corren i Linköping och 24Norrbotten i Luleå. Inom koncernen ingår även, fem radiostationer.   Radio Rix, Lugna Favoriter och East FM i Östergötland, Radio Rix i Norrbotten och på Radio Four/Mix Megapol på Gotland.
I Östergötland utges gratistidningen Extra Östergötland. I Norrbotten utges gratistidningarna Extra Luleå och Extra Boden. På Gotland utges gratistidningen Gotland Just Nu under sommarmånaderna.NTM-koncernen består dessutom av tre distributionsbolag, utvecklingsbolaget Teknomedia för nya medier, som har verksamhet i Norrköping, på Gotland och i Norrbotten, samt resebyrån NT-Resecenter.
Annonser

3 reaktioner på ”Bilkörning – the grej of the day?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s