ISO 39001 – lägg det på minnet cyklister

Just nu pågår det ett internationellt arbete för att ta fram en ”ledningssystemstandard för trafiksäkerhet”. På SIS, Swedish Standards Insitute´s hemsida kan man läsa;

”Kommittén Ledningssystem för trafiksäkerhet är med och aktivt påverkar innehåll och riktlinjer för den framtida globala ledningssystemsstandarden ISO 39001. Standarden berör alla organisationer som vill förbättra trafiksäkerheten, exempelvis transportörer, buss- och taxiverksamhet, fordonstillverkare, vägbyggare och skolor. Standarden behandlar dock inte spårbunden, sjöburen eller luftburen trafik.

Syftet med standarden är att organisationer ska arbeta mer systematiskt med trafiksäkerhet, för att rädda människoliv och reducera det mänskliga lidandet till följd av trafikolyckor. Trafikolyckor med död eller handikapp som följd är ett stort problem i både den industrialiserade delen av världen och i utvecklingsländer. Med en internationell standard ökar också förutsättningarna för att bästa tillgängliga teknik och praxis får en ökad spridning.”

Så långt allt väl! Från svenskt håll är Trafikverket, Volvo, Motormännen och NTF, men även Cykelfrämjandet i Helsingborg med i arbetet. Spontant känns representationen av fotgängare- och cyklistföreträdare få i jämförelse med jättar som Volvo och Motormännen. Vi får hoppas att de ändå kan göra sin röst hörd och att standardiseringsarbetet leds från Sverige, men att trafiksäkerhetsfrågorna leds från Danmark och Nederländerna.

Läs mer på:

SIS hemsida

Wikipedia

Det finns även en Facebook-grupp

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s