Grattis Norrköping!

Räcker 30, eller ska vi sänka mer?

Redan 2008 tog Sveriges riksdag ett beslut införa  nya hastighetsgränser i 10-steg. I samband med det tog Sveriges kommuner och landsting (SKL) fram en handbok, Rätt fart i staden(pdf), som stöd för kommuner som vill förnya sitt hastighetssystem. Under hösten 2011 röstade dessutom EU-parlamentet igenom resolution PE456.969 – European Parliament resolution of 27 September 2011 on European road safety 2011-2020 (2010/2235(INI). Svensk översättning. Nu skriver Norrköpings tidningar om hur kommunen under 2012 kommer att genomföra hastighetsändringarna.

För Velonavia är det ett självklart och naturligt steg i att göra våra bostadsområden till levande kvarter för människor och inte genomfartsleder för fordon. I Storbritannien finns sedan tidigare rörelsen ”20 is Plenty for us” eller översatt; 30 räcker för oss. Besök gärna deras sida. I USA finns StreetFilms som bla gör filmer om ett hållbart, icke-bilcentrerat samhälle. Se exempelvis nedanstående film om hur sociala kontakter och nätverk ökar med en sänkt hastighet. Fler vänner med andra ord. Ja, jag har visat den förut men den tål att visas igen.  Avslutar med en fråga; räcker 30? Är inte våra bostadsområden gjorda för oss människor, kanske ska vi gå ännu längre och införa större sk. gångfartsområden?

Annonser

2 reaktioner på ”Grattis Norrköping!

  1. Jag har alltid fått lära mig att den övre skylten betyder att man får max köra i gånghastighet, alltså ca 8km/h. Men vet inte om det stämmer. Sitter en sådan vid järnvägsstation här i Gävle och det är lika bra att köra så långsamt med alla som går hullerombuller.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s