RR: Svenska Mästerskapet i Mtb-O

Förra helgen avgjordes SM i Mtb-O, eller mountainbikeorientering. En för många tror jag ganska okänd sport. Vad passar då bättre än att låta den svenska mästaren på långdistans, Thomas Jansson tävlandes för Garphyttans IF att berätta mer:

Thomas till vänster

MTB-O, eller Mountainbike-orientering, är ingen ny sport. Varken i Sverige eller internationellt. Redan 1992 arrangerades t ex en Sverige-Cup i MTB-O. Vad som däremot är relativt nytt i Sverige är att sporten nu har fått sin hemvist i ett förbund i och med att Orienteringsförbundet förra året tog upp den som en officiell gren inom orientering. Internationellt har MTB-O däremot länge haft sin hemvist inom Orienteringsförbundet. Det VM som arrangeras senare i år är t ex det 10:e i ordningen.

(c) Sven Åke Nordenmark

Det kartor som används till MTB-O är i grunden vanliga orienteringskartor som har modifierats så att stigar är ritade med olika karttecken beroende på hur snabba dom är att cykla på. På det sättet skall de tävlande kunna göra korrekta bedömningar av de olika vägvalen baserat på kartan utan att behöva överraskas av ett en stig som på kartan ser ut att vara bra, i själva verket inte är cyklingsbar.

(c) Sven Åke Nordenmark

I och med sportens inträde i ett riktigt förbund öppnades i fjol även möjlighet att tävla om riktiga SM-medaljer och den gångna helgen avgjordes SM för andra gången. Denna gång i Stockholmstrakten. SM avgjordes i tre discipliner. Sprint på fredagskvällen i Märsta, långdistans på lördagen i Kungsängen
och avslutningsvis medeldistans i Rudan på söndagen.
Segrartid på de olika distanserna skall vara ca en halv, en och en halv respektive en timme. Detta lyckades arrangörerna pricka rätt bra utom på långdistansen då tiderna blev betydligt längre, mest beroende på den rikliga nederbörd som drabbade området före tävlingen.

(c) Sven Åke Nordenmark

Tyvärr så kunde jag själv inte delta på söndagens medeldistans eftersom jag hade lovat bort mig på ett annat cykelevenemang i Motala samma dag. Verkligen synd eftersom området i Rudan borde vara som gjort för MTB-O med ett sort antal stigar. Fredagens sprint avgjordes i ett område i direkt anslutning till Märsta och utgjordes till en del av ett ganska starkt kuperat område med motionsspår och resten av ett industriområde med ett stort antal
vägar. Som gjort för MTB-O sprint med andra ord. Vädret på fredagskvällen var dessutom perfekt vilket gjorde sitt till för ett lyckat arrangemang. Banläggaren hade lyckats få till en hel del vägvalsproblem som satte deltagarna på prov. De som lyckades bäst med att lösa detta var den för Täby OK tävlande norrmannen Hans Jørgen Kvåle och Sonia Rodiére, Stockholms Multisportklubb med ett förflutet i Franska orienteringslandslaget. Dessa båda blev svenska mästare i herrarnas respektive damernas seniorklass. Internationellt så det förslog med andra ord.

(c) Sven Åke Nordenmark

På natten innan långdistansen kom det tyvärr en hel del nederbörd vilket påverkade vägvalen en hel del eftersom många stigar hade blivit mer eller mindre ofarbara per cykel vilket tvingade fram vägval bestående av långa omvägar på grusväg. Grusvägarna var bitvis riktigt tungcyklade vilket även det bidrog till långa tider. Banorna bestod delvis av långsträckor med omväxlande grus och asfaltsträckor där det gavs utrymme för att gasa på ordentlig och områden med många små stigar där det gällde att hålla koll på vart man skulle. I ett av dessa områden var det flera av favoriterna som irrade bort sig. Precis som det skall vara med andra ord.

Med en segrartid på ganska precis två timmar för damerna och ytterligare 23 minuter för herrarna var det många som var rejält trötta på slutet.
Segrade i långdistansens seniorklasser gjorde bland damerna Sveriges enda åkare med en pallplats i världscupen, Cecilia Thomasson Fältjägarnas IF och på herrsidan var det nån gammal gubbe från Garphyttans IF(undertecknad).

På söndagen medeldistans segrade på herrsidan fredagens sprintsegrare Hans Jørgen Kvåle som tog lite revansch för lördagens mindre lyckade lopp och på damsidan segrade återigen Cecilia Thomasson. Även juniorerna gjorde upp om SM-medaljer och där segrade följande:

Sprint
Kajsa Engström , OK Kåre och Marcus Jansson Garphyttan
Lång
Frida Sandberg, Säterbygdens OK och Erik Frost IFK Mora
Medel
Frida Sandberg, Säterbygdens OK och Anton Persson, Markaryds FK

Samtidigt som SM avgjordes även RM(riksmästerskap) för ungdom och veteraner. Totalt var det ca 170 startande per dag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s