Det fanns en gång värre alternativ en bostadshus

Bild från http://www.nt.se

I Norrköping blossar nu debatten het huruvida en parkeringsplats intill Strömparken ska bebyggas med ett bostadshus. Velonavia kan hålla med motståndarna att det kan finnas bättre lämpade tomter att bebygga; till exempel utmed Västgötegatan eller mellan S:t Persgatan och Kvarngatan. Men det verkar vara tidens melodi att bygga vattennära, lyxiga lägenheter?

Bild från Stadsbyggnadskontoret Norrköping

Samtidigt kan jag inte låta bli att tycka att ersätta parkeringsplatser för tiotalet bilar  med ett bostadshus för trettiotalet familjer måste vara ett steg i rätt riktning?! Det är ju inte så länge sedan som synen på just den delen av staden var annorlunda! Nedför Bredgatan och över en ny bro skulle trafiken ledas in i centrum. Den nu så populära promenaden utmed Strömmen skulle ersättas med tvåfilig, närmast motortrafikled-liknande biltrafik. Det nu så bevaringsvärda bankpalatset, som inte tål att få en granne på andra sidan G:a Rådstugugatan, skulle istället haft ett stort parkeringshus vägg i vägg! Där nu laxtrappa och damm byggs skulle bilar forsa fram.

Så ett bostadshus kanske inte är så illa i alla fall?

I tillägg kan sägas att när jag kommenterade bygget på Facebook tidigare så fick jag i min tur en kommentar att det måste ju i alla fall finnas parkeringsplatser för de boende. Ja, till viss del stämmer det säkert. Samtidigt är det glädjande att Norrköpings kommun har meddelat att den så kallade parkeringsnormen kommer att sänkas från 1,5 parkeringsplatser per lägenhet. Det rimmar illa både med en minskande biltrafik och ett uttalat mål att prioritera cykel-, gång- och kollektivtrafik att framgent kräva att fastighetsägarna bygger så många p-platser.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s