Huvudlöst?

Hjälmen är huvudsaken, eller? Under våren har det  presenterats i riksmedia statistik från ett försäkringsbolag som pekade på att cykling var farligt. Lokaltidningen berättade även att Norrköping är en farligare cykelstad än grannstaden Linköping. Detta ackompanjerades av en fråga på hemsidan om hur många av läsarna som bar cykelhjälm! I många fall så är det just där säkerhetsarbetet både startar och slutar; med hjälmen. Några dagar tidigare hade en kvinna blivit påkörd av en bil vilket lokaltidningen rapporterade om. Den knapphändiga notisen avslutades med att kvinnan inte bar hjälm. Som om hennes icke-hjälmbruk ledde till olyckan. Som om ansvaret till fullo ligger på cyklande för sin trafiksäkerhet. Bär hjälm och gärna reflexväst, annars så är ni farligt ute! För det detta är vad vi får höra.  Kanske för att att det, med skrämselpropagande, eller som i vissa delar av världen cykelhjälmslagar, är många gånger billigare att lägga ansvaret på de enskilda medborgarna istället för att med infrastruktur- och untbildningssatsningar förändra samhället. Kanske för att man med kampanjer och lagar visar handlingskraft. Cykling är farligt - bär hjälm!

Men cykling är inte farligt. I de vetenskapligt granskade tidskrifterna British Medical Journal och Accident Analysis and Prevention har forskaren DL Robinson visat att när hjälmbruket ökar så minskar inte skallskadorna. Vid attityd och vaneundersökningar svarar tillfrågade att de tar större chanser när de bär hjälm. Andra studier visar att bilister kör närmare cyklister med hjälm och att hjälmar ökar risken för vissa skador mot nacken, så att den sammantagna skyddseffekten blir nära noll. I det första land som införde hjälmtvång för alla, Australien, vill man nu undersöka möjligheten att häva hjälmtvånget för att öka cykelanvändandet, som kraftigt minskade i samband med införandet. Detta med motivationen att cykling är bra för folkhälsan. Att måla upp cykling som farligt bidrar däremot till en skadlig utveckling för densamma. Cyklister lever längre eftersom motion förebygger de vanligast förekommande dödliga sjukdomarna, det visar flera studier. Vid utvärdering av de 180000 deltagarna i Barcelonas hyrcykelsystem så uppvägde fördelarna med cykling riskerna med 1 till 77! Detta trots att forskaren noterade att nästan ingen bar hjälm! Alla som cyklar borde berömmas och välkomnas, oavsett vad de bär på huvudet. Hjälm, keps eller barhuvad! Det är fel är när experter, som borde veta bättre, utmålar just cykling som farligt. Cykling är hälsosamt och förlänger livet. Experterna borde säga: Cykla, om livet är dig kärt!

Läs även Erik Sandblom:

*Kontraproduktiv hjälmlag

och:

*Cykelhjelm .org – The Blog [nu med The Culture of Fear! Supernice!]

*Helmet Freedom

*Cycle helmets: an international resource

 

Annonser

5 reaktioner på ”Huvudlöst?

  1. Idag har jag cyklat 50 km. Lugnt och sakta utmed cykelleder eller små grusvägar på landet och genom naturreservat. Knappt en bil har jag mött och medelhastigheten har varit mellan 10- 15 km i timmen, beroende på terräng. Jättefarligt eller hur? En hjälmivrare med katastroftänk hade säkert hittat faror som stenar på vägen eller något liknande. Om man inte ser sig för är allt farligt men att cykla hör verkligen inte till någon högriskaktivitet. Hjälmtjatet tar sig sådana enorma proportioner att man misstänker att hjälmtillverkare sponsrar försäkringsbolagen att driva frågan in absurdum.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s