Vill din stad bli cykelvänlig?

Konstigt att mycket av inspirationen för hur vi ska bygga levande, människovänliga och därmed cykelvänliga samhällen kommer från det land vi så starkt förknippar med bilen! Det sagt så finns det givetvis både andra platser, som Danmark och Nederländerna, att titta på och paralleller från, i det här fallet, Boulder Colorado som inte går att dra i Sverige!

Här kommer i alla fall några av mina tips för att göra just ditt samhälle mer människo- och cykelvänligt;

Sätt fart med att sänka farten! Sänk farten i tätorten till 30 km/h. Sänkta hastighetsgränser för biltrafiken är troligare att ha positiva effekter på säkerheten för cyklister och gångtrafikanter än vad åtskild infrastruktur någonsin kommer att ha.

Sluta se bilismen som norm! På samma sätt som vi ifrågasätter både heteronormalitet och kärnfamiljsnorm, så bör även privatbilismen ifrågasättas och granskas. Körkort och bilägande ses inte längre som ett steg in i vuxenvärlden av kommande generationer.

Sluta åka! Aldrig före har vi haft möjligheten att avstå resor till förmån för modern informationsteknik. Uppmana och uppmuntra människor att inte slentrianmässigt åka på tjänsteresor och liknande. Väl medveten om att det ej är möjligt för alla, bör även arbete hemifrån stimuleras.

Ingen ska behöva ta bilen för att handla! Sluta att utarma våra bostadsområden. För att minska behovet att transporter och bilen bör boende i en tätort inte ha mer än promenadavstånd till en riktig livsmedelsaffär. Stormarknader i ytterområden låser fast oss i ett ohållbart transportbehov.

Verka för införandet av lånecykelsystem.

Se till att allmäna kommunikation möjliggör att ta med cykeln.

Gör cykellederna tydligare!

Mer inspiration finns här:

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s