Folkbladet ser inga problem med #ingenbakomratten

Ingen som kör?

I morse kunde man i den ena lokaltidningen i Norrköping läsa nyheten om en trafikolycka mellan cyklist och bil, elller för att citera Folkbladet; En cyklist blev på morgonen påkörd av en bil. Lyckligtvis utan allvarligare konsekvenser. Det är inte där skon klämmer. Velonavia har, likt Cyklistbloggen, Ecoprofile och På Två Hjul, tidigare skrivit om hur det i bland annat nyhetsrapportering, sker en (o)medvetet avpersonifiering av vissa trafikanter. Hur cyklister krockar med en bil, hur fotgängare blir påkörd av en bil eller hur en bil kör av vägen. Som om föraren av bilen, utan egen del i skeendet, står bredvid, eller kanske sitter bredvid och ser på!

Jag mailade under morgonen Folkbladet om detta och fick under eftermiddagen detta svar:

”Ni är ute och cyklar… naturligtvis kan en cyklist bli påkörd av en bil! Att det därvid satt en människa bakom ratten begriper ju var och en ändå. Tydligen godtar ni att en cykel blir påkörd av en bil.  Men det vore ju rent nonsens; det väsentliga är ju härvidlag inte cykeln utan cyklisten.

Låt oss säga att cyklisten blivit påkörd av en långtradare. Måste man då, enligt er, skriva att det var en långtradarförare som körde på den stackaren? Det blir ju löjligt. Här ägnar ni er åt formalism utan språkkänsla.     Jan N/Folkbladet (som råkade få syn på ert mejl).

Tilläggas kan att den andra lokaltidningen skrev en liknande notis, men att de ändrade snabbt artikeln och tackade för påpekandet.

Fortsättning följer…

Annonser

5 reaktioner på ”Folkbladet ser inga problem med #ingenbakomratten

 1. ”Formalism utan språkkänsla” skriver Jan N på Folkbladet. Vad han glömmer är att, precis som du skriver, han genom att skriva bil i st f bilist faktiskt gör att bilisten inte har fullt ansvar. ”Det var ju bilen som…”. Skriver Folkbladet också att IFK Norrköpingsspelaren blev fälld av en sko?

  Gilla

 2. Jag tror det är en vanesak, ungefär som Michaels exempel. Det vanliga är ju ändå att redskapet inte är subjekt utan förövaren, t ex jägare vådasköt kamrat eller kvällstidningsdramatiska – knivman överföll kvinna.
  Bilist körde på cyklist, borde vara det vanliga.

  Så hur gör man med långtradarchauffören? Varför inte – lastbilschaufför körde på cyklist. Man får utgå från att det hela hände i tjänst. Precis som vi utgår från att rubriken- läkare uttryckte sig rasistiskt, syftar på en händelse i tjänsten och inte hemma vid köksbordet.

  Gilla

 3. Här är ett annat lysande exempel, ett pressmeddelande från Sveriges Åkeriföretag och Trygg Hansa:
  ”Lastbilsdekal ska rädda cyklister
  2012-08-22

  Tunga fordon kan ha svårt att se cyklister i trafiken. Nu presenterar Sveriges Åkeriföretag och Trygghansa gemensamt en dekal för lastbilar, som ska uppmärksamma cyklisterna på risken.

  Olyckor där tunga fordon kolliderar med cyklister är allvarliga. Den vanligaste trafiksituationen som leder till en sådan kollision är när ett tungt fordon gör en högersväng.”

  Det är alltså inte lastbilsförarna som har svårt att se, inte heller är det dom som utför högersvängen. Är dom passagerare i sitt eget fordon?

  Skriver mer om detta på min blogg: http://www.kadens.se/blogs/kristerisaksson/index.htm

  Gilla

 4. Här är ett annat lysande exempel, ett pressmeddelande från Sveriges Åkeriföretag och Trygg Hansa:
  ”Lastbilsdekal ska rädda cyklister
  2012-08-22

  Tunga fordon kan ha svårt att se cyklister i trafiken. Nu presenterar Sveriges Åkeriföretag och Trygghansa gemensamt en dekal för lastbilar, som ska uppmärksamma cyklisterna på risken.

  Olyckor där tunga fordon kolliderar med cyklister är allvarliga. Den vanligaste trafiksituationen som leder till en sådan kollision är när ett tungt fordon gör en högersväng.”

  Det är alltså inte lastbilsförarna som har svårt att se, de är tydligen inte heller dom som utför högersvängen. Är dom passagerare i sitt eget fordon?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s