Öppet brev till Folkbladet

F som i Fel?

Det är med intresse jag läser det svar jag igår fick från en Jan N på Folkbladet. Tidigare under dagen hade jag kontaktat Er angående det i mina, och många med mig, olämpliga språkbruket i en av Er notiser. Där kunde man läsa hur en cyklist blivit påkörd av en bil. Min invändning gällde hur den ena av de två trafikanterna var en människa och den andra ett föremål – ett föremål i metall och plast. Att om vi avpersonifierar den ena trafikanten finns det bara en kvar att stå till svar. Att språkbruket visar hur vi allt mer ser oss själva som oskyldiga vittnen till hur bilen missköter sig. Men denna invändning var enligt redaktionsmedlemmen inte annat en en löjlig formalism utan språkkänsla.

Känns lite märkligt att Folkbladet tycker så. Tidigare har bland annat pressansvarige på polisen.se  och Rikspolistyrelsens språkvårdare haft en annan åsikt. Även TT´s språkvårdsgrupp har diskuterat frågan.

Tilläggas bör att det inte handlar om skuld, till detta har vi vårt rättsväsende. Det handlar om att vi bör likställa olika trafikanter. Vad händer om vi drar Folkbladets språkbruk till sin spets? Kommer vi då att få läsa hur bollen gjorde två mål för PSG, hur tegelsten krossar fönster eller hur pistol skjuter elever på skola i USA?

Annonser

En reaktion på ”Öppet brev till Folkbladet

  1. Självklart är det en ansvarsfråga! Genom att tala om ”bilar” istället för ”bilister” så låtsas man om att personerna som kör bil inte bär något ansvar. Det tänkandet grenar ut sig till att man pratar om farliga vägar, ungefär som att vägen ligger där som en krokodil i vattenbrynet och bara väntar på att hoppa upp och bita dig.

    Här är någon som har startat en hemsida om det
    Trafikbrott & Media – Mail till NTF

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s