Ondskans Axelmakter?

Återigen slår skräckpropagandan till! Denna gång från Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande.

Velonavia har sagt det förut, men säger det igen; trafiksäkerhet för cyklande är så oerhört mycket större än bara hjälmanvändande. Nästan till den grad att hjälmen är det sista vi ska tala om när vi pratar trafiksäkerhet. Om inte så bör alla omfattas av hjälmtvång; cyklister, fotgängare och inte minst bilister. Det finns ingen statistik som visar på positiva resultat av en tvingande hjälmlag.

Vill man påverka trafiksäkerheten är det med utbildning, infrastrukturförbättringar och hastighetssänkningar man når bäst resultat. Men sådant kostar pengar, och kanske allra värst, kan gör bilister och bilindustrin sur. Så bättre lägga skulden på hjälmlösa cyklande. Lite som om tjejen i kort kjol får skylla sig själv vid våldtäkt.

Hjälmen kan i den bästa av världar eventuellt minska konsekvenserna av en olycka. Den kan inte förhindra den. Det finns flera studier som visar att hjälmbärande tar större risker i trafiken. I Nederländerna är det fler hjälmbärare som drabbas av olyckor än hjälmlösa. det finns även undersökningar som visar att övriga trafikanter visar mindre hänsyn till hjälmklädda cyklister.

Hjälmtvång leder till färre cyklister, se till exempel i Australien där antalet cyklande har minskat utan positiv påverkan på antalet huvudskador, som till och med ökar, trots färre cyklister.

Istället borde all form av cykling uppmuntras och bilåkning avskräckas. Vi lever i en värld av övervikt och vällevnadsjukdomar som hjärt- och kärlsjukdom, diabetes och viss form av cancer. Alla vilka kunna motarbetas av daglig aktiv transport i stället för förslöande och verklighetsfrånvänd bilåkning.

Sluta att skuldbelägga cyklister! Titta i stället på Danmark och Nederländerna och på deras trafiksäkerhetsarbete. Se till de oskyddade trafikanternas behov först när ny infrastruktur planeras.

Annonser

En reaktion på ”Ondskans Axelmakter?

  1. Precis, gör gatorna välkomnande för alla som går och cyklar. Det gör inte bara städerna trivsammare, det minskar välfärdssjukdomarna också (och de tar faktiskt tar 100 gånger så många liv som trafikolyckor).

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s