Telemöte med Folksam! Några dagar efteråt…

Att Velonavia och flera andra tyckt att Folksams prat om cykelhjälmar och och odödlighetsjackor är både, felaktigt och potentiellt skadligt för cykling som transportform, är ju inte någon nyhet. Kritiken har ju inte gott obemärkt förbi så i fredags anordnade Folksam ett telefonmöte mellan å ena sidan några av Folksams trafiksäkerhetsforskare och å andra sidan några av dess kritiker*, däribland yours truly.

Till att börja med måste det sägas att det var ett bra initiativ av Folksam att på detta sätt bjuda in till en dialog. Detta även om vi  alla nog enades om att vi inte kommer att tycka samma sak om allting.

Vi börjar med  vad vi tycker lika. Vi vill alla att fler väljer cykeln. Vi anser alla att det största problemet med trafiksäkerhet för cyklister rör infrastruktur och underhåll. Brist på sådan, eller dålig och farlig, dåligt underhållen sådan. So far so good! Sedan börjar det skilja sig lite.

Om nu den största boven i dramat är infrastruktur, varför pratar då Folksam om hjälmar och odödlighetsjackor. Varför lägger Folksam så stor del av ansvaret på enskilda? Folksam säger, och har i det rätt, att de pratar även om annat. Deras pressreleaser trycker på vikten av att inte planera infrastruktur utifrån enbart bilismens önskemål, men att media väljer att enbart lyfta upp cykelhjälmar och dylikt. Man måste dock fråga sig varför Folksam då själva i sin Trafiksäkerhetsblogg, där de själva bestämmer vad som ska sägas, i nära 60% av inläggen pratar skyddsutrustning?

Sedan tror jag, tvärt emot Folksam, att det visst påverkar cykling som transportform negativt att prata hjälmar och odödlighetsjackor. Att ytterligare behov av prylar, som dessutom verkar behövas då cykling tydligen är livsfarligt, är precis vad en blivande vardagscyklist inte behöver höra. Cyklingen är enkelt, cykling är inte farligt. Cyklister är friskare, gladare och lever längre!

Vi ska även komma ihåg att Folksam är ett kommersiellt företag som lever på att sälja sak- och personförsäkringar och att de som sådant är intresserad av att hålla kostnaderna nere. Att kostnader för till exempel dåliga transportvanor som visar sig i form av exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar inte belastar deras konto och inte heller är intressanta i någon större omfattning.

Men som sagt Folksam ska ha kredit för att de ville ha en dialog och för att de är intresserade av en fortsatt diskussion.

*Fler som var med på telemötet:

Elin -Put the fun between your legs

Marcus – På två hjul

Erik

Paul

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s