Rättvist?

Vi kunde under slutet av förra veckan läsa hur cykelförsäljningen i Italien för första gången sedan andra världskriget är större än bilförsäljningen. Att italienarna föredrar Bianchi före Fiat helt enkelt! Men faktum är att förhållandet är det samma även i Sverige. Vi kör allt mindre bil och under förra året (2011) nyregistrerades 304 000 bilar i Sverige(1). Samma period så såldes det drygt en halv miljon cyklar(2). Prognosen (3) för bilförsäljningen under 2012 visar på fortsatt minskad bilförsäljning i Sverige och övriga världen. Visst hen kan skylla på den ekonomiska krisen, men faktum kvarstår; Peak Car är här!

Hen kan ju fråga sig om det är rättvist? Hen kan då ställa frågan om vi då gör rätt satsningar när det gäller framtida infrastruktur? Om vi ska fortsätta bygga fast oss i ett ohållbart resande och behov av bilen? Om vi ska fortsätta pumpa in miljarder i utbyggnation av vägnät när vi dels  ser att bilåkning är, och måste vara i nedgång,och dels är ekonomiskt olönsamt. Dessutom till en många gånger högre kostnad! Fler fördelar med cykling.

Annonser

En reaktion på ”Rättvist?

  1. Ja bilkörandet per capita minskar. Det har radioprogrammet Klotet berättat om.

    Fast jag vet inte om jag gillar det mått Statoil hänvisar till i sitt pressmeddelande, att bilkörandet per bil minskar. Det kan ju betyda att antalet bilar ökar. Att cykelförsäljningen är större än bilförsäljningen är förstås roligt men det tunga, seriösa måttet är ändå det som Klotet pratar om, bilkörning per capita eller kanske bilkörning totalt sett.

    Minskat bilåkande utmaning för statsplanerare – Klotet. Sveriges Radio P1

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s