På infrastrukturfronten intet nytt*

Det är inte så mycket nytt att läsa i regeringens Infrastrukturproposition. Det pratas givetvis, i ljuset av de senaste årens kritik av ”tågkaos”, mycket järnväg, vilket är bra. Annars är det ett par ord som återkommer; kapacitet och tillväxt. Öka kapaciteten så får vi mer tillväxt. Den ekvationen är ju enkel att förstå; fortsätt att bygga in ett transportberoende i samhället så måste vi resa mer = högre tillväxt!  Tillväxt – politikens heliga Graal? Men är det egentligen sanningen?

”Trying to cure traffic congestion with more capacity is like trying to cure obesity by loosening your belt.” ~ Glen Hiemstra Catharina Elmsäter-Svärd har ni hört talas om ”traffic induced traffic”.

Kanske är det läge att titta annorlunda på transporter, av personer och varor? Kanske ska vi börja med att bättre utnyttja den infrastruktur vi i dagsläget har? Våra bilar utnyttjas skrämmande dåligt, vi sitter i snitt 1,2 personer/bil. Fick vi till exempel fler att samåka, och där igenom öka antalet per bil till två, skulle trängseln halveras! Halveras! Eller om man så vill kapaciteten öka med 50%!! I stället för att stimulera resande och transporter kanske vi borde motverka dem? Miljöministern sade ju tidigare under året att det kanske måste titta på sätt för att minska motortrafiken. Kanske ska vi stimulera arbetsgivare att uppmuntra ”hemarbete”? En dags arbete i veckan hemifrån minskar ju transportberoendet med 20%

Det tar mig osökt in på ett annat ämne i ”infraproppen” alternativa, förnybara drivmedel och ny teknik. Det har ju tidigare slagits fast att vi inte enbart kan förlita oss på ny teknik utan att vi måste förändra sättet vi ser på transporter. Att vi i västvärlden ska ta utvecklingsländernas åkerareal i anspråk för att tillverka drivmedel känns ju både kolonialt och vansinnigt!

Finns  skrämmande siffror i slutet av propostitionen. Biltransporterna beräknas öka med 67% fram till år 2050!


* På västfronten intet nytt
Annonser

En reaktion på ”På infrastrukturfronten intet nytt*

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s