Linköping cyklar – utställning och verklighet

På väg till G:a Linköping?

Innan mitt besök på Universitetssjukhuset i går passade jag på att ta mig ut till Gamla Linköping för att se utställningen Linköping cyklar. Enligt presentationen så är det ”En utställning om Linköping som cykelstad och om cyklande förr och nu.

Utställningen visar cyklar tillverkade i och kring Linköping under årens lopp, bl a en sk ”bensparkare” 1869 och en höghjuling från 1885. Man kan också se en kortfilm från början av 1950-talet. ”

Att Linköping cyklar och att Linköping i allra högsta grad är en levande cykelstad är ju klart sedan tidigare, se till exempel mina bilder från en promenad genom stan. Det skulle i alla fall bli intressant att se utställningen ute på friluftsmuseet. Jag har ju sedan barnsben ett stort cykelintresse och dessutom snart 20 år inom utställnings- och museivärlden…

Aviga cyklar

Hur var den då? Man kan säga att utställningen består av tre delar; en historisk, en nutida och en film del. De visar upp ett antal cyklar, i huvudsak från tiden straxt efter förra sekelskiftet, de flesta tillverkade i Linköping. Staden hade ju som så många andra svenska städer en levande lokal cykeltillverkning med märket Gripen som det kanske mest kända. Visst det är kul att se de äldre cyklarna, och hur lite de, i stort, har förändrats på 100 år. Hard to improve on perfect! Lite trist att de flesta cyklarna visar baksidan, eller avigsidan. Givetvis ska en cykel presenteras med drivsidan mot besökaren. Speciellt när det gäller äldre cyklar med ofta påkostade och vackra kedjeskydd.

Fattigdomens fordon?

Sedan har vi filmen Det handlar om cyklar av Hampe Faustman producerad av Sandrew i samarbete med Cykelfrämjandet någon gång under femtiotalet. Filmen går att se online på Filmarkivet. I ett gryende folkhem några år efter det andra världskriget är ju cykeln en självklar del av så mångas vardag och fritid. Det som är lite, för mig, främmande är den nedlåtande tonen i filmen. ”Du råkar värst ut. Din stackars familj… Är det inte sju cyklar du klagat på att du fått lov att köpa? Har inte katten råd att åka spårvagn. ” Alltså, cykeln är fattigdomens fordon. Rika åker spårvagn, eller kanske till och med bil! Sedan får vi oss till livs att vi måste ”se oss för innan man cyklar ut på körbanan.”. Gator och vägar har redan tagits i besittning av bilen och som cyklist är man tydligen gäst där.

Cykeln. Nödutväg eller?

Vad jag avslutningsvis hade önskat mer av är dock Linköping som cykelstad i vår tid. Lite mer än ett bildspel som konkurrerar med nödutgångsskylten och tre kartor som visar cykelbanor. Linköping har ju som sagt ett levande cykelliv, både som sport och motion och inte minst som vardagstransport, så lite mer modernt innehåll hade man önskat. För nu får hen lite en bild av att cykeln är var en del av det ”Madicken-Sverige” som friluftsmuseets miljöer visar och inte ett självklart och nödvändigt inslag i en dynamisk växande stad år 2013…

Linköping cyklar

Pris: Fri entré

Tillgängligt för personer med funktionsnedsättning: Ja

Tid: fram till den 14/4 2013. Dagligen kl 11-16

Plats: Curmanska magasinet, Friluftsmuseet Gamla Linköping, Valla

Webb: www.gamlalinkoping.info

Kontakt: Info. 013-12 11 10

Vill du lära dig mer om gamla cyklar, rekommenderar Velonavia ett besök hos;

Cykelhistoriska föreningen

Tekniska Museet

Cykelhobby

Annonser

2 reaktioner på ”Linköping cyklar – utställning och verklighet

  1. På 50-talet så var nog bilen var mans, och kvinnas dröm. Samtalet i filmen speglar tidsandan, men hade man råd med 7 cyklar, så hade man nog också råd med spårvagn, Cyklar var inte billiga då heller.
    Och apropå Se dig för innan du kör ut på körbanan. Körbanan var ett använt begrepp och hade inte prio mot bilar, bilen var långt ifrån allmän egendom 1953. Dessutom i sitt sammanhang, när man åker ut från tomten på vägen/gatan/körbanan synnerligen på sin plats.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s