Bättre kollektivtrafik leder till bilberoende?

Extra Östergötland mån 18:e mars

Färre bussar i Motala men mer bilar och färre resande med kollektivtrafiken? Detta kan bli en oväntad och ovälkommen följd av Östgötatrafikens satsning på pendeltåg mellan Motala och Norrköping. Till en följd av satsningen drar nämligen Östgötatrafiken in vissa busslinjer mellan de mindre orterna som Klockrike och Fornåsa, och med det så försämras de allmänna kommunikationerna i de mindre orterna som inte trafikeras av pendeln. Så det som förkortar och förbättrar resorna för vissa leder samtidigt att andras rese- och pendlingmöjligheter försämras,och i värsta fall tvingas in i ett bilberoende. Att fler ser bilen som ett alternativ är en utveckling som vi varken vill se ur ett miljö- eller folkhälsoperspektiv. Jag säger inte att pendeltågsatsningen är en dålig ide. Tvärt om spårbunden trafik, likt all kollektivtrafik, har väldigt många förtjänster. Men om man samtidigt försämrar servicen så finns det en risk att man förlorar på gungorna, det man vann på karusellen. Fler väljer pendeln i Motala, men ingen kommer från Fornåsa? Är det så att kollektivtrafik är för folk i tätorterna medan de boende på landsbygden hänvisas till bilen? Jag hoppas verkligen inte det.

Kan då cykeln ha en roll att fylla? Ja, definitivt. Det ska sägas att Östgötatrafikens landsortsbussar tillåter cykel ombord, i mån av utrymme som det så fint heter. Kanske ska Östgötatrafiken sluta att se cyklister som ett hot och i stället utnyttja dem. Kanske se till att det i anslutning till busshållplatserna på landsbygden byggs bra cykelställ. Kanske se till att bussarna möjliggör cykeltransport i en större utsträckning än i dag? Kanske till och med för dem som åker tåg?

Velonavia har tidigare ställt frågan om vi ska lägga en skatt på dåliga transportval? Ett ökat bilberoende, självvalt eller påtvingat, är i Velonavias ögon en mycket dålig väg(!) att följa. Om vi ser beskattning av fet och söt mat som ett alternativ för att förbättra folkhälsan, varför då inte inaktiv transport? Vi har så väldigt mycket att tjäna om vi väljer ett mer aktivt transportsätt. Både personligen och för samhället i stort.

Det är ju upp till oss att välja.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s