Varningstext på bilar. Nytt beslut inom EU!

I augusti förra året beslöt som bekant den högsta domstolen i Australien att införa avskräckande varningsbilder och texter på cigarettpaketen i landet.

Så här kommer det att se ut!

I sitt arbete med att förbättra folkhälsan och miljön har nu Europaparlamentet antagit en resolution; PE987.464 European Parliament resolution of 1April 2013 on European road safety 2013-2020 (2013/2235(INI). Däri fastlås att all bilreklam från och med den första augusti 2013, och alla bilar från och med årsskiftet 2013/14 ska förses med en varningstext och bild. För radio- och tvreklam innebär det att 20% av sändningstiden kommer vara varningstext medan det för tryckt och internetreklam krävs varningstexter och bilder som täcker ”inte mindre än 20% av annonsen”. Mer överraskande är beslutat att även nytillverkade bilar ska förses med en varningstext som täcker 20% eller mer av bilens yta. Det sistnämnda har fått motorbranschen att gå i taket men den Europeiska branschorganisationen Euro N-CRAP´s talesman P.E Akcar, säger i ett pressmedelande att de tills vidare, om än motvilligt, kommer att gå EU-parlamentet till mötes. ”Vem vill åka runt i en tingest med en text som påminner om dess brister?” avslutas pressmeddelandet.

Obs Bilden är ett montage

Det innebär i praktiken att alla bilar som säljs från årskiftet kommer att få motorhuven täckt med texter som; ”Att vanemässigt köra bil förkortar ditt liv! I värsta fall även andras!”,”Att skjutsa barnen till skolan försämrar deras studieresultat”, ”Jag lägger till 70 kronor på priset för den billiga danska fläskfilén. För det är vad bilresan kostar!” och ”En miljon människor dör varje år i trafikolyckor och ännu fler av följderna av inaktiva transportval!”.

Vad detta kommer att innebära för den redan hårt ansatta bilindustrin återstår att se. Samtidigt som förespråkare hoppas på minskad bilism och färre olyckor så förutspår olyckskorpar slutet för  bilindustrin. Från Tyskland så ryktas dock den tyska biljätten AUDI redan ha satt i gång ett övergångsprojekt i linje med deras slogan ”Vorsprung durch technik”. I produktionsanläggningen i Ingolstadt har man i största hemlighet stängt tillverkningen av bilar och satsar forsättningsvis på cyklar;

AUDI E-Bike
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s