Om nykterister och cyklister

NT 3 april

Slog upp morgontidningen i går och i den intressanta avdelningen På väg, gick det att läsa att Motorförarnas Helnykteristförbund; MHF sågar de förslag om att införa väjningsplikt för bilister gentemot cyklande som bland annat enskilda politker och Cykelfrämjandet föreslår.

Motargumentet är, som så många gånger, det i MHF’s ögon ganska nedslående resultatet av införandet av den så kallade ”zebralagen”. Ungefär här i resonemangen brukar, om än inte i detta falla, termer som kamikazecyklister och ninjafotgängare komma på tal. Dessutom, och det glöms ofta bort, att dessa ”självmordspiloter” i trafiken, dessa personlighetstyper även finns bakom ratten. Bilister som utan hänsyn till vare sig andra bilister eller övriga trafikanter framför sitt fordon som om det vore en rallytävling.

Visst zebralagen gav kanske inte det önskade resultatet, även om olyckskorparnas profetior om drivor av trafikskadade och dödade fotgängare och cyklister uteblivit. Men om vi nu går än längre och ökar bilisternas skyldighet gentemot cyklister då, ja då kommer väl ändå trafikvärlden att gå under? Då väntar Ragnarök på våra gator!

Jag har svårt att se att det skulle vara så, jag vet inte varför det ska vara så svårt. I många fall är gatusituationen sådan att bilförare har väjningsplikt både mot annan motortrafik och gående. En ganska vanlig trafiklösning är en huvudled utmed vilket det löper en gång- och cykelbana. Mot den huvudleden leder ett antal mindre gator. Bilister som färdas ut på huvudleden möts av en väjningsplikt skylt och ofta även skylt som visar på övergångsställe. Varför skulle inte väjningsplikten där gälla de cyklande? Likaså vid rondeller, där är det inte ovanligt att det även går gång- och cykelbanor. Dessutom är det ju så att bilister på väg ur cirkulationsplatsen har väjningsplikt mot cyklister, varför inte på väg in? Varför ska vi på cykel tvingas kliva av och gå, varför omfattas inte de som färdas på cykel? Kanske är det så här skyltar och vägmärken ska se ut? Kanske är det dags att verkligen förändra statusen bland trafikanter?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s