Trafikdagar och trafikutbildning på länets skolor. Men för vem?

Ur NT 17/8-13

I måndag börjar skolan igen. En lång varm sommar går mot sitt slut och landets, och länets, skolbarn beger sig tillbaka till skolbänkarna. Dessutom en kull, för allra första gången!

I dag skriver Norrköpings Tidningar och länets rektorers syn på trafiksituationen utanför Östergötlands skolor. De berättar även att det i nära hälften av skolorna genomförs trafikdagar för eleverna och i 31 % av skolorna hålls undervisning i hållbart resande. Frågan är om det inte är fel målgrupp för trafikdagar och undervisning? Frågan är om det inte vore bättre med trafikdagar och undervisning för skolbarnens föräldrar? Det är i alla fall föräldrarna som nära varannan rektor ser som den största trafikfaran utanför skolorna. Det är i alla fall föräldrarna som, i många gånger i rädsla för trafiksituationen skjutsar sina barn till skolan, i stället för att låta dem gå eller cykla. Det är i alla fall samma föräldrar som kör för fort utanför skolorna. Det är i alla fall  samma föräldrar som genom att skjutsa sina barn hämmar barnens prestation på skolan och försämrar deras hälsa.

Så om du som förälder vill ditt barns bästa; låt dem gå eller cykla till skolan! Den 9:e oktober är dessutom internationella Walk-to-school Day. Börja på måndag, så har Ni en och en halv månad på Er att träna…

Annonser

7 reaktioner på ”Trafikdagar och trafikutbildning på länets skolor. Men för vem?

 1. Föräldrarna är svåra att påverka, barnen är mottagliga. Målet är att barnen ska säga ”Nej, mamma/pappa, jag vill inte åka bil till skolan, jag vill gå själv!”

  Gilla

 2. Under semester åkte jag förbi Delsbo bibliotek och Ede skola man har byggt stängsel från Biblioteket längs med det slitna buskaget till infarten för att skydda barnen från bilarna som kör förbi vid lämning. Men biblioteket hamnar utanför stängslet så det har skett en minskning i antal barn som besöker biblioteket (enligt bibliotekarien som var ganska förbannad på kommunen).

  Det är inte så bra att försöka avspärra..

  Gilla

  1. Nej det är inte alltid avspärrning är det bästa. Tror mer på att göra miljön mer inbjudande för fotgängare och cyklande. Dessutom måste det till info/utbildning av föräldrar…

   Gilla

 3. Fanny Åström skriver klokt om hur vi delar upp människor i kategorierna barn och vuxna. Det är fånigt med en sån sträng uppdelning, för barn kan ju uppträda moget samtidigt som vuxna kan agera barnsligt. Fanny Åström skriver:

  Barn är individer. Fanny Åström
  ‘Mitt problem är just uppdelningen mellan barn och vuxna och definierandet av barn som omogna och vuxna som mogna. Hela idén om att vara ”mogen” indikerar att en liksom skulle kunna bli ”klar”, som en frukt. Jag tror inte att det funkar så.’

  Gilla

 4. Jag vet! Vi inför ett ”hen” för dessa också, inte kan man någonsin kalla saker för vad det är idag inte. Vi kanske kan kalla människor för henner ? Eller henne.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s