För Sverige i tiden

…lyder visst stadsöverhuvudets valspråk, och även om det mesta med vår monark snarast får mig att tänka på talesättet; ur led är tiden, så är en sak säkert; att cykel-leder är för Sverige i tiden.

Läser i gårdagens Uppsala Nya Tidning hur cyklisterna i staden ska få en ny ”gräddfil” mellan Valsätra och Stadsträdgården. Den nya ”gräddfilen” ska följa den befintliga gång- och cykelvägen, som rustas upp för att göra vägen säkrare och snabbare för cyklisterna. Leden får bland annat ny asfalt och bättre belysning än i dag. Bredden ökas till 4-5 meter och cykeltrafiken får egen separerad körbana längs hela sträckan, samtidigt som olika hinder ska byggas bort.

Vi kan vidare läsa att kommunen ämnar prioritera cykeltrafiken i korsningar men tillstår samtidigt att rättsläget är osäkert och de söker hjälp från Polis och Transportstyrelsen. En modernisering av lagar och trafikförordningar är väl något som vi alla hoppas på, en översyn som lämnar den bilcentrerade lagstiftningen på historiens bilskrot. Men ni, kära läsare av Velonavia, måste vi ha termer som snabbcykelbana, eller ännu värre ”cykelmotorväg”? Ogillar starkt det som jag tycker sådana termer antyder. Är inte cykelhuvudled ett bättre begrepp?

Läs hela artikeln på Uppsala Nya Tidning

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s