Mystiken tätnar! Trafikverket: rv55/56 är inte en cykelväg!

Efter att byggnationen av cykelväg mellan Svärtinge och Finspång nu till slut har tagit sin början så skrev Velonavia i början av denna vecka om cykling längs riksväg 55/56 norr om Norrköping mot Simonstorp. Har sedan dess haft kontakt med Trafikverket och fick igår detta spännande svar;

Hej igen!

Ok, det är alltså inte en cykelväg vi pratar om utan en mötesseparerad bilväg.

Vi börjar där, ”alltså inte en cykelväg”! Hur förklarar man då den frekventa skyltningen? Hur förklarar man då att man som cyklist leds att tro att det är där man ska cykla?

När jag kollar på vägen i google maps så ser jag att det är en liten kant ner till vägrenen. Detta är dock inget ovanligt och ingenting som jag ser som felaktigt. Vägen ser inte direkt ut att vara anpassad för cykeltrafik utan jag skulle tro att tanken är att man ska ta en annan väg som cyklist..

Vi fortsätter med det faktum att det är en kant i asfalteringen mitt i den del av vägbanan som ligger utanför körfältet, det vill säga den del som en cyklist närmast automatiskt väljer att cykla på; ”en liten kant ner till vägrenen. Detta är dock inget ovanligt och ingenting som jag ser som felaktigt.” Vi får veta att det vare sig är fel att det ser ut så och att denna snåla asfaltering leder till en trafikfarlig balansakt för cyklister runt om i landet på andra platser. Orsaken till detta? Ja svaret fick vi ju redan i första meningen av mailet. Det är inte en cykelväg! ”Vägen ser inte direkt ut att vara anpassad för cykeltrafik utan jag skulle tro att tanken är att man ska ta en annan väg som cyklist..”. Ja om det nu inte var för skyltningen då?

Om du vill läsa om hur vi tagit tagit gående och cyklister i beaktning i projektet med mötesseparering av vägen så får du vända dig till vårt Diarium och begära ut de handlingarna. Du når dem på 010-123 91 50, vardagar 8-16.30 (lunchstängt 11-12). Om du svarar på detta meddelande är det viktigt att du inte ändrar i ämnesfältet för att ditt svar ska hamna rätt.

Med vänlig hälsning,

Viktor Laurell
Kundtjänsthandläggare

Så mystiken tätnar. Det är inte, trots alla skyltar som visar motsatsen, en cykelväg. Vem har satt upp skyltarna? Vilken är den alternativa cykelvägen som vi ska använda oss av?

Velonavia kommer givetvis att idag vända sig till Trafikverkets Diarium för att begära ut nämnda handlingar och vill dessutom uppmana alla andra som undrar hur Trafikverket funderat i fråga om andra cykelinfrastrukturlösningar, eller avsaknaden av sådana, runt om i landet. Vi får anledning att återkomma!

Annonser

6 reaktioner på ”Mystiken tätnar! Trafikverket: rv55/56 är inte en cykelväg!

 1. Intressant att Trafikverket kallar den för Bilväg! Det finns två typer av vägar där det är förbjudet att cykla, Motorväg och Motortrafikled. Resten ingår i det Allmänna vägnätet där det är tillåtet att gå, cykla, ta sig fram med häst och vagn osv!
  Här har Trafikverket en karta över nationella vägnätet. Under ”Dataslag på karta”, ”Administrativa vägdata” hittar man sen ex vis ”Cykelled” och ”Rekommenderad bilväg för cykeltrafik”. Och då blir det glest!

  Rotar man runt mellan rubrikerna finns mycket intressant – beläggning – mötesseparerad – trafikflöde – vägbredd. Bara att leta!

  Gilla

  1. Exakt. Det är inte bara cyklister som påverkas. Några kanske går längs vägen till en busshållplats, eller saknar körkort och vill ta sig fram även på tider bussen inte går. Allmänna vägar måste vara just det: allmänna!

   Gilla

 2. Heja Magnus! Steg för steg försvinner möjligheten att cykla utanför tätorterna. Ölandsbron är ett bra exempel. Det skulle ta trekvart att cykla från Färjestaden till Kalmar, knappt 15 km, men det går inte av det enda skälet att Trafikverket har förbjudit det.

  Det är inte för mycket begärt att det ska gå att ta sig fram utan bil, även mellan tätorterna.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s