Sommarlovet över – skolan börjar!

Så här i mitten av augusti är sommarlovet över för de flesta och skolan börjar åter. För vissa för den allra första gången. För första gången ska också den nya Åbymoskolan utanför Norrköping börja användas.

Det har filats och putsats den senaste tiden för att få allt klart med skolan inför skolstarten på måndag den 18:e augusti. Även utomhus- och trafikmiljön har fått sig en länge efterfrågad översyn. Velonavia har skrivit om trafiksituationen kring skolan där tidigare här och här. Det ska bli spännande att se hur den nya trafiklösningen kommer att fungera nu på måndag när skolan börjar. Men varför inte titta på hur kommunen har tänkt?

Så här såg det ut innan rivning av den gamla skolan och den nya byggdes (Google Street View juli 2011).

Klicka för stor bild

Kommer hen söderifrån, från Nyköpingsvägen så möts hen av denna vy. Gång- och cykelbanan som går utmed Nyköpingsvägen har fått en något flyttad överfart, kanske för att göra plats för en ny eventuell rondell?.  Från höger löper en ny gång- och cykelbana utmed skolan till höger i bilden i riktning mot Åby IP. Tyvärr tar den slut vid korsningen Holms väg. Längre upp längs Sportvägen syns en avlämningsyta och vändplats på höger sida. Denna yta är markerad med avvikande gatsten.

Klicka för stor bild

Kommer hen från andra hållet ser det hela ut så här; till höger syns den nya parkeringsplatsen och även den nya busshållplatsen. I bilden ser vi även hur den nyanlagda gång- och cykelbanan slutar i intet. Två övergångar har markerats med röd gatsten men den tidigare statusen som övergångsställe har försvunnit(!?) Vad värre är att den tidigare hastighetsbegränsningen på 30 km/h verkar ha tagits bort den med? Kommunens planerare verkar inte ha förstått Holms vägs funktion som föredraget gång- och cykelväg för skolungdomarna?

Klicka för stor bild

Vi kan dock glädjas åt att den nya skolmiljön begåvats med många, och till synes väl genomtänkta cykelställ på flera platser. Vissa under tak, andra utan. Hoppas att de ny kommer att användas och att inte gatumiljön, i och med alla för bilisterna underlättande insatser innebär att trafiken kring skolan ökar och därmed en försämrad situation för gående och cyklande.

 

Klicka för stor bild

Det ska bli intressant att se hur det hela tas emot av nya och gamla elever, med eller utan deras föräldrar nu på måndag morgon. Förhoppningsvis förstår de funktionen mycket bättre än Norrköpings kommuns personal som i fredags parkerade på gång- och cykelbanan?!?!?!?

Vi får anledning att återkomma…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s