Norrköpings Tidningar och Polisen försöker reda ut regler för cyklister…

http://www.nt.se/nyheter/?clip=10254834

…frågan är om de lyckas?

Häromdagen lade 24NT upp ett inslag om trafikregler för cyklister. Tillsammans med trafikpolis Dennis Örnborg så försöker de reda ut ett antal frågetecken. Vill inledningsvis ge Polis-Dennis och reportern en eloge för ett sansat inslag, men frågan är om det inte lämnar tittaren med fler frågetecken än innan?

Till att börja med förklarar trafikpolisen att en cykelöverfart ”oftast går över en annan väg”. Ja, hur många andra alternativ finns det, frågar jag mig. Flygplats? Åkermark? Dessutom berör vare sig reportern eller trafikpolisen den faktum att landet från och med 1 september fått nya trafikregler; en av dessa en förändring av terminologin. Den gamla cykelöverfarten heter numera cykelpassage och har de regler som förklaras i inslaget. En cykelöverfart är däremot sedan 1 september en typ av ”cykelövergångsträde” där bilister har väjningsplikt gentemot cyklister. Läs mer på utmärkta Cyklistbloggen om de nya reglerna.

Jag hade dessutom gärna sett att man strukit några av frågorna till förmån för en genomgång av trafikreglerna vid en cirkulationsplats.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s