Cykelloppisen växer. På gott och på ont?

Cykling, inte bara utanför, utan även på Arbetets museum?

För en tid sedan undersökte jag intresset för en cykelloppis här i Norrköping under vintern. Det har till Velonavia kommit in en hel del intresseanmälningar, kul! Jag fortsatte då och började leta efter en eventuell lokal, och kom då att tänka på Laxholmskällaren, hos min före detta arbetsgivare Arbetets museum.

De visade långt större intresse för min ide än vad jag någonsin hade hoppats och i förra veckan träffade jag deras programansvarige för att diskutera frågan vidare. Museet ser att cykeln och cykling, men även tanken om loppmarknad och med den hållbar konsumtion, passar som hand i cykelhanske med deras utställning Framtidsland. En utställning där många av de frågor som vi bör ställa oss inför framtidens vardags- och arbetsliv ställs, en utställning där faktiskt cykeln har en given plats. Och där finns plötsligt även min tvekan.

Med gemensamma krafter

Å ena sidan ordnar vi en cykelloppis här i början av vintern, köp och sälj, inget mer. Eller å andra sidan så förlägger vi den till senvintern, då när det börjar rycka lite i cykelbenen på fler än de mest inbitna. Vi får då tillfälle att göra det hela till en lite mer välfylld programpunkt med kanske utställare, ansvariga tjänstemän och politiker med mera. Så vad tror Ni Velonavias läsare, ska vi fortsätta och placera cykeln i kulturens finrum och arbeta för att, efter utställningen på Arkitektur- och Designcentrum, även Arbetets museum sätter cykeln och cykling i fokus?

Programpunkter vi diskuterade var bland andra;

 • själva cykelloppisen då, köp och sälj av cykelrelaterade begagnade prylar
 • ett temporärt Cykelkök, en företeelse som blir allt vanligare runt om i landet, få hjälp med enklare reparationer av cykeln och samtidigt en möjlighet för intresserade att träffas och vidare diskutera frågan
 • samtal med ansvariga politiker och tjänstemän från kommun och landsting
 • utställare av främst frakt-, men kanske även elcyklar
 • historisk utställare från någon av de många arbetslivsmuseerna. Av vilka flera har cyklar i samlingarna. Kanske en höghjuling?
 • cyklist- och cykelföreningar
 • kanske någon föreläsning

Glömde vi något? Har du förslag på programpunkter eller vill du komma? Hör av dig till velonavia[kringla]about.me. Vi tänkte oss en söndag i mitten av mars.

Eller tycker du en ren cykelloppis duger bra?

Annonser

4 reaktioner på ”Cykelloppisen växer. På gott och på ont?

 1. oj dessa problem!
  jag tänker mig att kan man slå ett slag för cykling i allmänhet så är det jättebra, kan man slå ett jätteslag så är det bättre!
  Får vi plats med loppisen (synlig och inte undanskuffade i en vrå) så tror jag att det finns en fördel med samarr enligt förslag 2.
  Cykelkök skulle även kunna presenteras som idé då och ev få ett större genomslag! Riktar man kommunikationen tydligt kanske man även kan få föra lokalfrågan med personer som har nått att säga i sammanhanget!
  // Andreas

  Gilla

 2. Jag tycker det vore bra med den större varianten i mars snarare än bara en liten loppus snart, men det är ju klart mer jobb i så fall. Föreläsningar och representation av klubbar vore kul, kanske kan klubbarna passa på att bjuda in på en prova-på runda under helgen också?

  Gilla

 3. Tycker en loppis räcker.. Men kan även då ha en enkät el uppföljning med intresseanmälan för det större formatet..

  Se på skidbytardgr tex.. Funkar med d enkla upplägget och är uppskattat.. Så att hålla en enklare och mindre loppis, för att expandera om det finns underlag för d..

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s