Rv 51 – en potentiell livsfara i avvaktan på cykelvägens invigning

Bygget av cykelvägen längs rv 51 från Svärtinge mot Finspång har varit ett återkommande ämne här på Velonavia;

Sedan i höstas har det dock gått att cykla på den ännu ej invigda cykelbanan, med några undantag. Att cykla på själva vägen, vilket jag antar trots allt är det ”rätta”, har varit förenat med bra mycket mer risker ens den mest våghalsige cyklist vill ta. Tusenfalt så är nu fallet vintertid då cykelbanan inte snöröjs. Detta med hänvisning till att den ännu ej är färdig. Att det lämnar cyklisterna med den enda utvägen att balansera mellan den tunga trafiken och snövallen i vägrenen.

Detta verkar gå helt emot det som Trafikverket skriver på sin hemsida; ”För allas säkerhet kommer gång- och cykelvägen att öppnas för trafik först när projektet är färdigställt. Gång- och cykelbanan kommer inte att snöröjas under vintern.” 

Vems säkerhet är det Trafikverket värnar om genom att inte snöröja och därmed tvinga ut cyklisterna på vägbanan? Vems? Snöröjarnas? Bilisternas? För inte är det cyklisternas!!

Nedan följer en mailkonversation mellan en flitig och luttrad cykelpendlare och Finspångs kommun;

Hej 

Jag cyklar mellan Åby och mitt jobb på Siemens en till två gånger i veckan och är överlycklig för den nya cykelvägen. Dock är jag tvingad till att åka bil nu då cykelvägen inte plogas.

Förut gick det att med någorlunda säkerhet cykla längs rv51 men nu när det är mitträcke är det förenat med livsfara.

Hur är det med plogning av cykelvägen? Kommer det att vara Finspångs kommun som har ansvaret för det? Viss kommunikation med vägverket behövs då snön från vägplogningen hamnar mitt på cykelvägen.

 /Ola

Hej! 

Gång och cykelbanan längs 51:an är ej i dagsläget tagen i drift pga att den inte är färdig. Tillfälliga bommar/avspärrningar är monterade ca 500 m från Vistingekorset.

Entreprenaden ”Vistinge omstigningsplats” har precis börjat och en färdig Gc- länk mellan Finspång och Kolstad beräknas vara färdig hösten 2015 och tas då i bruk.

Då Trafikverket hanterar projektet så finns lite information att hämta på deras hemsida. Bifogar länk.

Jag kommer se till att information kommer ut på Finspångs kommuns hemsida. 

http://www.trafikverket.se/Privat/Projekt/Ostergotland/Vag-51-Kolstad-Finspang/

Med vänlig hälsning 

Kaj Karttunen
Samhällsbyggnadsstrateg

Jag gissade att det var något sådant.

Men hur är det tänkt att fungera för oss cyklister fram till att cykelbanan är invigd? Jag är inte ensam, 7-8 av mina träningskompisar jobbar också på Siemens och drabbas av ombyggnaden.

Att bara säga att cykelbanan inte är invigd och sedan inte göra mer. Nu är vajerräcke uppe omöjliggör cykling på vägbanan. Då MÅSTE cykelbanan göras farbar.

/Ola

Velonavia kommer få anledning att återkomma…

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s