Vakna Norrköping, här finns jobb och pengar att tjäna!

Sa Calobra

Cykelturism. Ni kanske tänker mars på Mallorca, downhill i Åre eller långsam cykling mellan vingårdar i Toscana? Men faktum är att potentialen för en ökad cykelturism finns även på andra, mindre avlägsna platser. Läser på SVT-ABC att Stockholms regionen nu ska försöka få sin bit av en kaka som beräknas 50 miljarder Euro(1) och ge anställning åt 655 000 tusen jobb årligen enbart i Europa(2).

Nunnebanan

Det är där Norrköping kommer in i bilden, en stad som kämpat hårt mot nedläggningar och försökt hitta en ny identitet nu när Nordens Manchesters textilmaskiner tystnat. Staden har goda förutsättningar att även kunna få ta del av en cykelturismnäring som växer sig allt starkare. Så här kommer, utan inbördes ordning, några förslag;

  • marknadsför Cykla Norrköping och ”Upptäck Norrköping på cykel” hårdare. Märk ut de respektive turerna med skyltar i verkligheten, men gör turerna även tillgänglig på Naturkartan och för nedladdning till mobil och gps.
  • Inled diskussioner med exempelvis Yxbacken Bike Park, Kolmårdens Mtb, Friluftsfrämjandet och markägare för att märka ut ett antal cykelleder på olika nivå med utgångspunkt från Hults Bruk/Yxbacken. Gör den slumrande Sörsjöidyllen till ett mountainbikecentrum med banor, leder, tävlingar mm. Potentialen finns.
  • Öka ansträngningarna tillsammans med Region Östergötland och Linköping för introducerandet av ett hyrcykelsystem i regionen. Det underlättar för turister att ta sig runt i och kring städerna.
  • Cyklande stadsguider.
  • Slutför den påbörjade skyltningen av cykelleder, men lägg även till intressanta destinationer och översiktsskyltar.
Norrköping stad, Kolmårdens djupa skogar och Vikbolandets odlingslandskap gömmer många kultur- och naturhistoriskt intressanta platser, platser som många gånger är bäst tillgängliga med cykel.
1. http://www.eurovelo.org/wp-content/uploads/2011/08/Economic-Benefits-of-Cycling-Paper.pdf
2. http://grist.org/news/bikes-created-655000-jobs-in-europe/

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s