Lådcyklar, lastcyklar, cargobike, fraktcykel. Kärt barn har många namn. Snart även på Norrköpings gator

Lastcykelglädje

Visst ser vi dem på Norrköpings gator? Lastcyklarna! Burgarhaket i city har en, likaså bageriet. Förvisso som reklampelare, men ändå, och för någon sommar sedan hade köpcentrumet i staden östra delar fem sex stycken. Och det finns privatpersoner som trampar barn och matkassar. Men det finns plast för många fler!

På lördag mellan kl 11-16 har alla Norrköpingsbor chansen att provköra lastcyklar från Cykelfabriken och se varför de blir allt vanligare i städer runt om i landet och världen.

Två barn och matkassar? Inga problem. Fyra barn? Inga problem. En dagisavdelning? Cement, och ett par balar Rockwool? Inga problem, det finns en lastcykel för varje behov.

Det finns en anledning till att var fjärde barnfamilj(1) i Köpenhamn har en lastcykel, eller cargobike som de väljer att kalla den. Det beräknas att så mycket som 50% av alla varu- och godstransport i våra städer kan göras med lastcykel(2,3). För den som vill veta mer rekommenderas EU-understödda http://cyclelogistics.eu/ eller varför inte komma ner till Laxholmstorget utanför Arbetets museum på lördag mellan 11-16. Du som provcyklar deltar i en utlottning av en av lådcyklarna  (värde ca 17.000kr) och Arbetets museum och Norrköpings kommun skänker dessutom 10 kronor till Barncancerfonden för varje person som provcyklar en lastcykel!!

1. http://hareportage.se/Cykelframjandet-Lastcyklar.pdf
2. http://www.bikeworldnews.com/2014/05/06/european-union-powers-cargo-bike-revolution/
3. http://www.copenhagenize.com/2013/10/the-massive-potential-of-shifting-trips.html
 
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s