Det är synd om människorna

Det är synd om människorna skrev i August Strindberg i ”Ett drömspel”. Det är synd om människorna. Det är synd om bilisterna och allra mest är det synd om Axel Odelberg.

Foto: Staffan Heimersson, Norstedts

Bakgrunden är den debattartikel med titeln ”Sätt människan i fokus, inte maskinen” som Krister Isaksson skrev på Svt Opinion i förra veckan. En debattartikel som nu författaren och journalisten Axel Odelberg känner sig tvungen att svara på. En debattartikel som inleds med att ifrågasätta Krister Isakssons bakgrund och om det överhuvudtaget går att titulera sig ”cykelexpert”. Sedan fortsätter den forne ekonomireportern och utrikeskorrespondenten att erkänna att han tillhör just den skara av cykelburna som övriga trafikanter allt som oftast ondgör sig över, den med ”ett flexibelt förhållande till trafikreglerna” som cyklar på trottoarer och mot rödljus.

Efter att sedan i de mest raljanta ordalag avfärda Kristers argument avslutas debattartikeln med ”Den (bilen) är inte bara ett effektivt och bekvämt transportmedel, den är också frihet och oberoende, löftet om att när som helst kunna sätta sig bakom ratten och köra vart som helst i världen.”  Hur Axel ser bilen som ett effektivt transportmedel, är för mig en gåta. Med en nyttjandegrad på dryga 25 % (1) av personplatserna i bilen, av cirka 30 % (2) av bränslet och en högst slösaktig inställning till det offentliga rummet kan inte bilen på något sätt anses effektivt.

Och du Axel, den där förföljda känslan du beskriver som bilist, det kallas bilkö – den kollektiva masspsykos av individualistisk frihet som bilindustrin sålt in…

  1. Fakta TOKIGA TRANSPORTER WWF (.pdf)
  2. Vattenfall
Annonser

2 reaktioner på ”Det är synd om människorna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s