VTI och Transportstyrelsen inför ”bilistknapp”

Snart i en korsning nära dig

Statens väg- och transportforskningsinstitut i Linköping kommer tillsammans med Transportstyrelsen i Norrköping under sommaren 2015 inleda försök med ”bilist-knapp”.

Bakgrunden till detta är tvådelad berättar Tomas Svensson, forskningsdirektör på VTI. Dels är det ett steg i att göra trafikmiljön jämställd mellan olika trafikantgrupper. På samma sätt som flera orter nu inför exempelvis ”jämlik snöröjning” och i första hand snöröjer gång- och cykelbanor, tycker VTI och Transportstyrelsen att det är intressant att följa hur trafiksituationen och trafiksäkerheten kommer att påverkas om bilister nu tvingas trycka på en knapp, likt fotgängare, vid korsningar med trafikljus.

Det andra skälet till att införa denna förändring är att få bilisterna att vara mer delaktiga. I sitt motorfordon avskärmas bilföraren från verkligheten vilket påverkar dem både fysiskt och psykologiskt. Genom att tvingas stanna och sträcka ut handen för att trycka på knappen hoppas forskare att bilisterna får en annan bild sig själva i trafiken.

Provet med ”bilistknappar” kommer att inledas i Norrköping och Linköping under sommaren.

Annonser

3 reaktioner på ”VTI och Transportstyrelsen inför ”bilistknapp”

  1. Mycket bra! Kör för övrigt mot rött då inte cykelljuset slår om automatiskt. Hade kunnat tänka mig att ändra detta beteende om bilister tvingades trycka på en knapp, tror nu inte att detta blir fallet…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s