En vecka i Åre – en vecka i Norge

Det var egentligen aldrig meningen att det skulle bli dryga två veckors frånvaro här på Velonavia. Hur som helst så är jag dock tillbaka!

Vi har varit på resa norröver, familjen och jag. Först en vecka i Åre och sedan nära veckan i vårt grannland i väster; Norge.

Här följer därför, utan inbördes ordning, vare sig i betydelse eller kronologi några tankar från de senaste veckorna…

Jag kan villigt erkänna att det sög rejält i multisport-tarmen sådär dagen innan och på morgonen för Haglöfs Åre Extreme Challenge. Att se klubbkamrater och andra ”in action” fick mig att fundera på #HÅEC16, det är ju i alla fall 20-års jubileum för tävlingen…

Vandrarhemmet Växhuset (nej det är inget stavfel) kan varmt rekommenderas. I Mobodarne utanför Söderhamn, ett par stenkast från E4:an, kan erbjuds du boende i ett tolvkantigt hus med 12-volts ström, färska ägg från gården och hembakat bröd. Är du som oss intresserade av ekologisk odling, alternativa energikällor så bör du besöka Sonja och Ralf.

Toppturen till Åreskutan med familjen dagen efter Haglöfs Åre Extreme Challenge var en riktig höjdare (!). Massor av snö, några skidåkare, ganska jobbigt i vinden men upp kom vi. Och den medhavda Carbonaran som tillagades på Trangiaköket och efterföljande våffla i toppstugan smakade gott. Dessutom så lyfter jag på hatten till alla tävlande, volontärer, arrangörer av HÅEC som såg till att det dagen efter knappt gick att se att det sprungits över Åreskutan. En avbruten truga, två gel-korkar, två snitselbana och en käpp var allt vi såg, och plockade med oss på vägen upp. Chapeau!

Respekten för hastighetsgränser och avstånd är precis lika frånvarande i Norge som i Sverige. Vi ska försöka att avstå att dra en trafikantgrupp över en kam i debatten, men va fan, bilisterna kör som idioter! Svenskar som kör i Norge brukar klaga på de dåliga vägarna och jämför dem med u-länders. Det som är den stora skillnaden är avsaknaden av motorvägar utanför storstäderna. Faktiskt ganska skönt att köra i 70-80 km/h. Ja om det nu inte vore för alla stressade jävlar som kör för fort…

Ångrar inte att vi valde Rondane som övernattning på resan mellan Trondheim och Oslo. Om en bild någonsin säger mer än tusen ord så är det denna <–

Trondheim bjöd på många fina cykelrelaterade intryck, bland annat fick jag vi se Trampe/CycloCable® live. Staden hade dessutom ett vid första anblicken ett väl fungerande cykelbane-nät och vid samtal med vänner i Oslo berättade de att Trondheim var en mångt mycket bättre cykelstad än huvudstaden. Cyklisthat och arga bilister var tydligen en vardagsföreteelse.

Nu fortsätter sommaren på hemmaplan med lite #tdf, trädkojebygge, bad, cykling, svampplockning, #S24O och annat skoj…

Trevlig sommar!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s