Recension: Mitt eget race – Livet, cykeln och bergatröjan

Nu har Tour de France startat ”på riktigt”. Krascher, pavéavsnitt och favoriter som tvingas bryta i förtid. För oss som vill minnas tillbaka till Touren 2012 kom dessutom härom veckan Fredrik Kessiakoffs biografi Mitt eget race – Livet, cykeln och bergatröjan, ut.

”På berget är du alltid ensam. Lidandet är en självklarhet. Och när du når toppen och äntligen börjar resan nedåt står berget kvar. Som om allt du kampat för inte var värt något. Ändå vill du göra om samma sak, igen och igen.”

Det finns väl tre sätt en biografi kan skrivas på; dels av personen i fråga själv, tillsammans med någon eller av någon annan. Alla sätt har väl sina fördelar och brister. För några år sedan kom en annan cyklist biografi, denna gången skriven av den f.d proffscyklisten själv. Att då få läsa berättelsen med huvudpersonens egna ord har sin tjusning, men i det fallet lade den lite sämre språkliga finishen, sordin på läsupplevelsen. Att å andra sidan få ett liv återberättat av tredje person, kan hur litterärt välputsat och producerat, det än må vara, bli opersonligt. Kanske bäst då att som i fallet Mitt eget race – Livet, cykeln och bergatröjan, skriva en biografi tillsammans med någon annan.

Fredrik Kessiakoffs bok är skriven tillsammans med Fredrik Emdén, erfaren journalist och en gång nominerad till Årets journalist. Det är en bok som tar avtramp i det som blev slutet på Fredriks karriär som cykelproffs. En karriär som gett segrar på mountainbike såväl som på prestigefyllda landsvägslopp.

Utan att avslöja för mycket ger boken inblick i så väl den ofta fula och oglamorösa tillvaron som cykelproffs, Fredriks barndom, stödet från flickvännen Maria och om de val har han gjort fram till i dag. Jag tycker att det är en välskriven biografi, som med Fredrik Emdén som litterär ”directeur sportif” både är engagerande och personlig. Den ger mig som läsare en större insikt i cyklisten Fredrik Kessiakoff och en djupare förståelse för människan under den prickiga bergatröjan.

Boken är utgiven av Volante förlag med ISBN 9789187419867

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s