Reflektioner från Spanien. Del 1 – La Vuelta

Med två dagar kvar av La Vuelta España är årets tredje Grand Tour mer oviss än på länge. Det skiljer sex sekunder mellan Dumoulin och Aru och allt tyder väl på att det hela kommer att avgöras idag på etappen mellan San Lorenzo de El Escorial och Cercedilla med fyra 1:a kategori klättrningar.

För drygt en vecka sedan kom jag hem från Costa Blanca. Tio dagar i solen och värmen gör under för den kroniska smärta och värk jag har sedan olyckan för snart fem år sedan. Vad bättre då än att passa på när Spanien Runt passerar vår andra hemort; Torrevieja?

Lördagen den 29:e augusti tog jag bussen till Murcia, målstaden för den 8:e etappen. Kom fram på förmiddagen och fick på första parkett se hur staden smyckades och förbereddes för den kommande målgången. Den 8:e etappen blev som de flesta andra i denna upplaga mycket händelserik och Peter Sagans närkontakt med en neutral support-mc var väl det som var på de flestas läppar efteråt. Detta visste inte jag mycket om då jag tagit  hyrcykeln ut till platsen för dagens ”intermediate sprint”. Dock förstod man att något var på gång då det var en ganska splittrad klunga som passerade.

Att sedan få se målgången på Gran Vía Escultor Francisco Salzillo var häftigt. Den kraft klungan hade när den spurtade in fick flaggor, utsmyckningar och annat att ”gunga”. Lite som att stå i vägrenen och känna en timmerbil passera i 80 km/h på en halvmeters avstånd!

Dagen efter var det så start i ”hemstaden” Torrevieja och en chans att få en lite närmare titt på cyklisterna och deras cyklar.

Vad kommer jag minnas då? Givetvis de helt galet entusiastiska colombianska cykelfansen, den ganska avslappnade stämningen mellan cyklister och publik innan start, farten, att så många hojar hade avancerade tekniska lösningar som Trek-hojarna med helt intern kabeldragning, men också att många hojar var utrustade med annat än top-off-the-line produkter, antalet Ultegra-utrustade cyklar var långt större än jag trott.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s