#Brexit

Här kommer mina fem öre, eller med morgonens nyheter i färskt minne, fem pence angående #brexit.

Vi vill få vara brittiska igen, vill åter till den tid då det var Storbrittanien först, låter det. När var det undrar jag? När drottningen styrde enväldigt? När imperiet blomstrade tack vare förslavade koloniernas hårda arbete och förtryck?

Samma toner sjungs på andra platser; i Sverige, Frankrike och Ryssland. Är det tillbaka till Karl XII’s, Napoleons och Alexander den stores tid, det strävas från Åkesson, Le Pen och Putin? Tillbaka till en tid som ingen sund människa borde sträva, då vare sig medmänsklighet eller demokrati rådde. Vart den koleriske latinofoben Trump önskar, när han åter ska göra Amerika stort igen, kan nog ingen ana? Till tiden före det amerikanska inbördeskriget, när afroamerikaner dog på bomullsplantagen och kvinnorna höll tyst i köken?

Alla vill de tillbaka till en tid som inte längre finns. En tid då de gömde sig bakom imaginära olikheter, krigsherrars och despoters landsgränser uppritade på kartor långt från verkligheten, långt ifrån det faktum att likheter är fler än olikheter och den värld vi nu lever i.

Jag skrev tidigare att ingen man, ingen nation, är en ö. Inte ens om det är omflutet av vatten eller avgränsad av en av mexikaner betald mur.

God save the Queen, God bless Amerika, Allahu akbar eller varför inte som Strindberg skrev; Det är synd om människorna…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s