Efter att ha fått ganska mycket frågor kring min tur till Spanien förra sommaren kommer här ett försök att samla allt jag skrivit, men också lite ny information och en film.
Kapitel 1 – Planering pågår
Redan för ett par år sedan kläcktes idén att cykla till Spanien och nu till försommaren är det tänkt att det ska bli av. 3000 km, 24000 höjdmeter och 8 länder.

Jag tänker att detta inlägg kommer fungera som ett arbetsdokument och jag kommer allt eftersom att uppdatera med mer information, länkar och annat.
Ni vet sagan om Mäster Skräddare som allt efter tiden gör sin kunds plagg allt mindre från en rock, till en tumme och ingenting? Lite så blev turplaneringen inför Spanien också. Fast tvärtom! De ursprungliga 3000 km har nu vuxit till dryga 3200 km och antalet höjdmeter till dryga 30000. Varför kanske ni undrar? Jo för att jag vill passa på att besöka ett par platser längs vägen.
Dels Mur de Hur, en klättring känd från vårklassikern Vallonska pilen. Dels Abbey de Notre Dame de Leffe som för ölälskare inte kräver någon närmare beskrivning, och även om själva bryggningen inte längre sker där är det en bra startpunkt för att sedan följa floden Maas (la Meuse, Mouze, Maos) vidare in i Frankrike. Sedan blir det fransk landsbygd innan Pyrenéerna och en liten sommarväg in i Andorra. Den skarpögde kan sedan se att jag tar en liten omväg i Spanien för att cykla i det område som ibland kallas spanska Lappland. En landsbygd med väldigt låg befolkningstäthet men spännande landskap och genuina byar.

Även om jag talat mig varm för min gamla Garmin etrex10, så har den sin begränsning i lagringsförmåga så det blev att städa den 75000 waypoints stora .gpxfilen för att den skulle få plats. Jag använde mig av gratisprogrammet GPS Track Editor, som jag tycker får jobbet gjort på ett bra sätt.
Så nu är det cirka två veckor kvar till jag sticker. Hoppas att vårvärmen återkommer tills dess…
Kapitel 2 – Materialval
Tältet, Big Agnes Fly Creek HV UL1 Bikepack har testats och funkar fint.

Har börjat se över cykeln. Nu när isen smälter så åker vinterns dubbdäck av och jag satsar på Maxxis Ikon 29×2.2. Ett i mina ögon bra alternativ som rullar hyggligt lätt på asfalt och hårt underlag men inte skyr lite lek och stök. Jag kommer att köra tublöst. Har gjort så flera år sommartid på min gamla Salsa utan några som helst problem.

Som planen är idag så startar jag i mitten av maj. Planen är att ta färjan Varberg – Grenå och att sedan följa rutten ovan. Givetvis kan saker komma att ändra sig längs turen men i dagsläget är jag nöjd med rutten. Jag planerar att kombinera tält (och ev vindskydd i Sverige o Danmark) med eventuella b’n’b´s och vandrarhem när behovet av ”lyx” som en dusch blir för stort. Jag kommer att hålla packningen lätt och köra med min Salsa Fargo i ”bikepacking”-mode med däck som tillåter lite grusväg och liknande.

Jag kommer till största delen att hålla mig borta från storstäderna då det av erfarenhet dels tar mycket längre tid än att cykla samma sträcka på landsbygden. Sedan är det lugnet som jag eftersträvar, inte nödvändigtvis traditionella turistmål.
Kapitel 3 Packlista
- Cykel Salsa Fargo GX 2017 i standard utförande så när som däcken Maxxis Ikon 2.2″ Tubeless
- Garmin Etrex10. Enklaste gps:en laddat med ett spår att följa. Ingen baskarta. Fungerar på vanliga AA-batterier, den svartvita skärmen drar lite ström.
- Cykelverktyg, 1 flaska tubelessvätska, två reservslangar, buntband, div skruvar. Bit silvertejp.
- Sadelväska, styrväska, toptubeväska samt 2 ”stembags” från Blackburn Design.
- måttbeställd ramväska från Bike-Bag.co.uk
- Passport Lug-cage med SeaToSummit 8L drybags
- tält Fly Creek HV UL1 Bikepack 1.08kg
- liggunderlag Exped SynMat Lite UL 5M 380g
- sovsäck SnugPac Jungle Bag 900g
- 3 st merino t-shirts
- 1 par Dhb korta cykelshorts
- 1 skjorta Fjällräven
- 2 Alpkit Kepler merinokalsonger med vaddering
- 3 par merinostrumpor
- 1 par långfingrade cykelhandskar
- Haglöfs Lim regnjacka
- Norröna regnbyxor
- Haglöfs syntet-”dun”-jacka
- 1 cykelkeps
- 1 solhatt
- 1 par Houdini långbyxor
- cykelhjälm
- reflexväst
- Primus Eta Solo gaskök
- spork
- emaljmugg
- första hjälpen
- våtservetter, handsprit och toapapper
- SeaToSummit lättviktsryggsäck. (För ev matinköp till kvällsläger som inte får plats på cykel)
- emaljmugg
- mediciner, kontaktlinser,
- powerbank med solcell, nätkontakt och usb-sladd
- svensk och spansk flagga
- div rep och cord
- liten billig pressening 2x3m
Mat, bortsett från första dagen eller så köptes längs vägen.
Kapitel 4 Reseberättelse RR: SVERIGE – SPANIEN PÅ CYKEL
PROLOG
Tisdagen den 21/5 Norrköping – Linköping
För att inte behöva stressa ner till Varberg och färjan på fredagsmorgonen hade jag bestämt mig för att ge mig iväg efter kvällsmaten med familjen på tisdagen. Tanken var att cykla ett par timmar och övernatta i vindskyddet i Tinnerös eklandskap i Linköpings södra utkanter. Cykeln hade jag packat dagarna innan så när vi hade ätit var det bara att fylla vattenflaskorna och säga hej då till CM och C.

Jag tog tillfället i akt att prova den gamla smalspåriga järnvägsvallen vid Löfstad slott och cyklade sedan gamla riksettan till grannstaden.
Ca 60 km – 330 höjdmeter
UTSLÄNGD
Sverige. Onsdag – torsdag 22-23/5
Vaknade vid sjutiden och efter frukost rullade jag ut på östgötaslätten. Passerade runstenen vid Röks kyrka. Första gången jag var där var på skolresa på mellanstadiet och tänka sig, samtidigt som jag rullar in vid parkeringen kommer en busslast med fjärdeklassare från Norrköping dit. Fram till lunchdags var det en solig om än inte så varm dag men SMHI varnade för regn och åska till eftermiddagen. Jag bestämmer mig för att komma så långt som möjligt innan regnet och rullar in i Jönköping samtidigt som de första dropparna börjar falla.
Jag tänker att jag passar på att äta något samtidigt som jag väntar ut åskovädret och siktar in mig på Jönköpings C. Men jag hinner knappt äta upp första halvan av min scones innan en nitisk ordningsvakt/reseguide kommer fram och ska slänga ut mig! Anledningen? Jo jag hade rullat in cykeln som nu stod lutad mot ett staket inomhus.
”-Cyklar är förbjudna här!” säger hen med bestämd röst. Min fråga var det står någonstans besvaras med att det är anslag på entrédörren. Jag hävdar att så inte är fallet men de nu två ordningsvakterna/reseguiderna vill inte följa med ut och visa var skylten är. Jag tar en bild med mobilen och visar dem, samtidigt som jag försöker få dem att förstå att det är ju svårt att efterleva regler som inte anslås och att det finns ju gott om plats och jag ska snart vara på väg därifrån. Men icke! Ringer då upp Jernhusen, dvs fastighetsägaren till många av landets stationshus. Får prata med en driftsansvarig som oförstående till mina invändningar hävdar att det är SÄPO(!!!), jag Säkerhetspolisen som klassar cyklar som säkerhetsrisker på dessa platser! Fattar ingenting, men så är jag ju en dum cyklist också…
Orkar inte argumentera mer utan sätter mig på cykeln i regnet och cyklar ett par timmar till Komosse. Ca 185 km 1240 höjdmeter.

Efter en fuktig natt och råkall morgon ger jag mig så i väg. Snart så lättar molnen och jag kan ta av mig överdragskläderna. Från Tranemo cyklar jag Sjuhäradsleden och Pyttebanan ner till Ullared. Jag går inte in! Sedan ut på slätten som leder ut mot havet och Varberg. Motvind hela dagen. Jag övernattar i ett uteklassrum vid Naturum Gettterön. Därifrån är det bara ett par kilometer till färjeläget i Varberg.

Ca 130 km 1200 höjdmeter.
DANMARK ER DEJL…. REGNIGT!
Danmark. Fredag – måndag 24-27/5
Eftersom jag hade bokat frukost på färjan var det bara att plocka ihop sovsäck och liggunderlag och bege mig in till Varberg på morgonen. Färjan gick kl 7. Efter en stadig frukost uppsökte jag ett par fåtöljer och sov sedan nästan hela överfarten till Danmark.

På ”kontinenten” så regnade det! Kallt och ilsket regn och sydlig vind. Men jag hade siktet inställt på Århus och via småvägar och skogsvägar så tog jag mig dit. I Århus så upphörde även regnet för stunden. Jag fortsatte sedan mot Torrild och ”eventyrskoven”, äventyrsskogen. Ca 85 km 500 höjdmeter.

Eventyrskoven är en privat upplevelse och lekpark. För 20 kronor får man övernatta och då ingår även tillgång till både wc och dusch! Lyx! Efter en halv vecka får jag tillfälle att duscha. Jag tog sovmorgon och njöt av solen som värmde innan jag skulle fortsätta. Horsens, Vejle och Kolding passerades innan jag nådde fram till vindskyddet vid Svanemosen där jag planerade att övernatta. Nu var det upptaget så jag satte kosan mot det närbelägna fågeltornet.

Där på övervåningen slog jag upp mitt tält. Jag valde tältet dels för att komma undan de många myggen, men också för att få lite mera värme. Det blåste hårt och var ca 9 grader ute. Söndagen skulle inte bli bättre utan snarare ännu kallare och mer regn, så jag valde att ta en vilodag i tornet. Prognosen för morgondagen ser bättre ut och jag tänker mig nå Tyskland. Ca 90 km 500 höjdmeter.
BÄSTA CYKELVÄGARNA?
Tyskland. Mån – tors 27-30/5

De sista milen ner till tyska gränsen bjöd på ganska tråkig cykling. Jag passade på att proviantera i Danmark och fortsatte sedan in i Tyskland. I Rendsburg har de byggt en gång- och cykeltunnel under Nord-Ostsee-Kanal. Slog upp tältet för första gången denna resa i ett snår vid sidan av vägen. Ca 160 km 700 höjdmeter. Efter en god natts sömn så satte jag mig åter på cykeln. Fortsatte söderut på cykelbanor och cykelvägar. Det slår mig att den tyska cykelinfrastrukturen, i alla fall utanför samhällen och städer, faktiskt är bättre än den danska. I städerna är förhållandena tvärtom. Tog färjan över Elbe vid Gluckstadt!

Sov i en bokskog utanför Osterholz-Scharmbeck. Ca 170 km 650 höjdmeter. Det är ingen riktig värme när man vaknar. Det har legat kring 8-9 grader hela resan. Har de sista dagarna provat att skicka förfrågan på Warmshowers utan framgång. Det får bli tält i natt med! Ca 170 km 450 höjdmeter. Vaknar av att maskinerna vid kalkbrottet utanför Rheine där jag sover vid startar kl sex. Jordbävning? Nu gjorde det inget då prognosen lovade regn på förmiddagen. Skönt att komma iväg innan regnet börjar. Fram tills nu, har jag cyklat i en landsbygd med fyra – fem kilometer mellan byarna och samhällena. Nu blir det mycket glesare. Dessutom är det helgdag och vägarna är helt öde. Det fortsätter så in på eftermiddagen då det plötsligt dyker upp sällskap på vägarna. Grupper av cyklister, lätt berusade, många med högtalare i korgen som pumpar ut tysk techno. Trevlig kontrast i vilket fall. Till kvällen når jag Baexem i Nederländerna och ett B’n’B jag bokat. Ca 180km 350 höjdmeter.
FLANDERN
Nederländerna – Belgien. Fredag – lördag 31/5-1/6
Hade nästan svårt att somna i den mjuka sängen. Slappar lite på rummet efter frukost och sticker iväg vid 10-tiden. Målet är Huy i Belgien och dit är det bara 100 km. Fantastisk cykling genom Nederländerna och norra Belgien. Snelfietsweg FTW!! För första gången så är inte min navigering klockren, Naviki-appen leder mig lite snett och dessutom är en bro avstängd vilket ger mig någon mils omväg. Når den pittoreska staden Huy och får svar, nästan i samma ögonblick som jag skickar förfrågan på Warmshower att jag kan sova hos S och A i centrala Huy. Ca 110 km 450 höjdmeter.

På morgonen ger S mig lite råd inför den kommande dagens cykling. Innan jag lämnar Huy så är det dock så att jag ska ge mig i kast med stadens berömda klättring.
Jag tar mig upp, utan att behöva stanna, men det gick inte fort inte. Straxt under sju minuter till toppen. Jag följer sedan S´råd och cyklar det som heter Ravel. Ännu en nedlagd järnväg blir fantastisk cykelväg. Har en av de bästa cykeldagarna någonsin. Huy-Givet-Dinant och sedan utmed floden Le Meuse. Ca 135 km 1000 höjdmeter. Vildcampar vid sidan av floden.

VARANNANDAGSVÄDER
Frankrike. Lördag – måndag 1-9/6
Fortsatt propagandacykling längs floden på morgonen. Vädret är bättre, kanske till och med för bra. Idag når temperaturen 35 grader! Efter Charleville-Mézières lämnar jag floden och cyklar ut på ett öppet jordbrukslandskap. Breda vägar, men ganska lugn trafik. Ofta även parallella grusvägar. Likt i Tyskland är det även här tätt mellan olika krigsmonument. Sover bland kaninerna på ett fält vid Monument aux Morts des Armées de Champagne. Ca 120 km 1100 höjdmeter. Vaknar upp och vet att det är lite av en transportsträcka dagen som väntar. Passar dock på att strosa runt i Troyes stadskärna. Fantastisk upplevelse. Lite som en verklig Diagongränd. Sover utanför Vergigny. Ca 170 km 1050 höjdmeter.


Efterföljande dags stora händelse är att jag tvättar mina kläder i en tvättomat i Auxerre. De senaste dagarnas lite långtråkiga cykling byts mot omväxlande. Småvägar. Grusvägar. Lite stig. Upp och ner. Vive la France! Ca 1230 km 950 höjmeter.

Vaknar tidigt, tidigt. Storm och åska! Får packa ner tältet blött. Trist! Kallt och grått men vinden avtar under dagen. Däremot gjorde nattens och morgonens regn grusvägarna till lervägar. Svårt att ens kunna rulla.

Som lök på laxen återkommer åskovädret till kvällen tillsammans med stormbyar så jag tar in på ett B’n’B i La Capelaude. Ca 120 km 840 höjdmeter.
Bättre väder på morgonen och jag cyklar in i Limosin. Mycket vackert och kuperat. Tar mig upp på platån på ca 1000 möh. Fin fin cykling. 1800 höjdmeter under dagen och ca 120 km.

Vaknar av att det åter regnar. Hinner precis få ihop tältet innan himmeln öppnar sig. Spöregn och åter temperaturer kring 10 grader. På eftermiddagen lättar det och kvällen blir fin med böljande vackert landskap. Sover på 2€ camping. Bättre än man kan tro. 130 km 2000 höjdmeter. Kall natt. Får på morgonen problem med navigeringen. Dålig gps-täckning, eller som en man sa ”vi har tur”. Cyklar lite fel vid ett par tillfällen men får som belöning fantastiska vyer. Till kvällen når jag Toulouse. Sover hos en Warmshower-värd. Ca 150 km och 2000 höjdmeter. Efter att åter ha vaknat till åska och regn cyklar jag ut ur Toulouse längs Midi-Canal. Till kvällen ska jag nå Pyrenéerna. Ca 110 km 1000 höjdmeter.


AIN’T NO MOUNTAIN…
Andorra. Måndag 10/6
Efter att ha övernattat utanför Foix ska jag ta mig an klättringen mot Andorra. Vädret är det jag börjar vänja mig med, regnigt och blåsigt. Stannar i Ax-les-Thermes för frukost. Sedan klättring. Vid 1200 möh kommer jag in i molnen som håller i sig till jag passerat Pas de la Casa. Därifrån fortsätter sedan klättringen upp till Port d’Envalira på 2408 möh.

Sedan väntar lång och snabb, om än inte så lång som klättringen, utförsbacke genom Andorra. Planen att övernatta skrotas då vädertjänsten pratar om snö. (Det kom 10 cm den natten) Cyklar så långt jag hinner in i Spanien och ner i höjd. Övernattar på en 1500 år gammal romersk väg i en ravin. Ca 100 km 2900 höjdmeter.

IBERIAN MOUNTAINS
Spanien. Tisdag – söndag 11-16/6
Endast 6 grader när jag vaknar. Men ingen snö i alla fall. Regnar dock. Det känns som småspik i ansiktet att cykla utför Pyrennéerna i kallt regn i 50 kmh. Fryser som en galning och händerna domnar. Orkar inte växla. Blir klädbyte och ägg och bacon på en vägkrog. När jag kommer ner på 800 möh slutar det regna. Däremot tilltar vinden och jag övernattar i en övergiven carport. Ca 180 km 2500 höjdmeter.

Har bestämt med E i Teruel att jag kan bo där. De ska dock bort på fredagen. Det innebär att jag siktar på en stor dag för att hinna hänga i Teruel en dag. Går upp tidigt och cyklar genom storslaget men ödsligt landskap. Gör 270 km och 3400 höjdmeter innan jag når Teruel vid solnedgången.






Vilar och yogar och strövar runt i Teruel på torsdagen. E är en mycket ödmjuk och talangfull person som brinner för sin bygd och har startat Montanasvacias. Besök gärna den. Har bestämt mig för att följande dag ta en Viaverde, en nedlagd banvall (igen!) ner mot Valencia. Åter en fantastisk dag i ett magnifikt landskap







Till kvällen når jag Valencias utkanter och tar in på en camping. Ca 150 km 1500 höjdmeter. Lång väg genom Valencia på morgonen. Bestämmer mig för att ta vägen över inlandet i stället för kusten ner mot Alicante. Åter en varm dag >35 grader. Hittar badplats och lägerplats i en ravin. Ca 130 km 1000 höjmeter.



Sista dagen! Återigen varmt. Når Torrevieja på eftermiddagen. Ytterligare en dag kring 130 km 1100 höjmeter. Framme!


FRAMME

Sedan några dagar är jag framme vid min destination: Torrevieja. 26 dagar efter jag lämnade Åby, Norrköping. 24 dagar i sadeln, 2 vilodagar, 9 länder, 3501 km och 0 punkteringar.
EPILOG
Efter någon vecka i Torrevieja är cykeln inlämnad för hemtransport och jag sätter mig på bussen. Tanken är att med buss och tåg ta mig via Madrid, Paris, Köpenhamn innan jag når Norrköping.



Tyvärr kommer hemresan totalt präglas av den olycka vi är med om. Av allt att döma somnar busschauffören på autobahn och kör av vägen i 100 kmh. Vi har en oerhörd tur och enbart 7 passagerare tvingas köras till sjukhus. Men det är en händelse som satt sina spår…





Kapitel 5 Trafikreflektioner eller RR: Sverige -Spanien. En annan sorts ride report!
Hola! Har ju varit hemma från min cykelresa till Spanien en tid nu. Har försökt att sammanfatta den ur ett reseperspektiv på velonavia.se. Vad jag nu tänkte var att ge min bild på cykelinfrastruktur, cykelbanor, cykelleder och trafiken*
Bästa cykelinfrastrukturen?

Det är faktiskt inte så lätt att svara på. Det beror helt på vilken typ av infrastruktur det gäller. I städer och större byar så vinner Danmark och Holland utan tvekan. Där är det sammanhållna och tydliga cykelbanor. I Tyskland, Frankrike och Spanien finns det fortfarande massor att göra. Både vad gäller utformning och placering. Inte sällan går cykelbanan på ”trottoaren” upp och ner för kantstenar. Kommer vi sedan till cykelinfra utanför städerna så ligger Danmark fortfarande bra till, i alla fall längs större vägar, där det ofta går parallella cykelbanor. Sedan gillar absolut de fina näten av cykelrutter på landsbygden som jag upplevde bättre i Tyskland och Nederländerna än i Danmark, vilka tar dig en bit från trafiken.
Bästa trafikanterna?
Det är kanske naturligt att tro att danska bilförare, i och med de många cyklande danskarna, skulle vara de mest hänsynstagande? Men min upplevelse är snarast tvärtom. När jag cyklade på ”vanlig” landsväg i Danmark fick jag uppleva precis lika många vansinniga omkörningar som här hemma, eller i Tyskland för den delen. Hastighetsbegränsningar ignoreras totalt liksom avstånd i trafiken. I stället var det, med undantag för bilister på Costa Blanca, de spanska bilförarna som visade mest hänsyn.

Spansk skylt med hänvisning till artikel i vägförordning
Cykelturism
Bästa landet att cykelsemestra i då? Det är om möjligt en ännu svårare fråga att besvara. La Meuse á velo är fantastisk. Men det var Ravel också. Liksom Via Verde i Spanien och Pyttebanan i Sverige. Och Pyreneerna. Och…
Oavsett dock så kan jag sammanfatta lyckad både stads- och landsvägscykling med tre ord:
Infrastruktur
Infrastruktur
Infrastruktur
*De slutsatser och iakttagelser jag gör är personliga och gäller sträckan som jag cyklade.
Kapitel 6 Film-tajm
LÄNKAR OCH MER INFORMATION:
Bicycle routes and tours for multi-day bicycle touring in Europe