Velonavian Gravel Series 2021


Så har ännu en säsong gått mot sitt slut och även om cykelsäsongen på intet sätt är över, så har i alla fall detta års Velonavian Gravel Series nått vägs ände. I lördags samlades dryga 30 cyklister vid Nya Torget i Norrköping för att cykla den 4:e upplagan av Tour de Ville. Givetvis anspelar namnet till viss del på ett stort cykellopp på kontinenten. Men även, och kanske långt viktigare, på en f.d. (ö)känd nattklubb här i staden.

Nu återstår för mig att hitta de sista vinnarna av utlottningen av prylar innan jag tar en i mina ögon välförtjänt liten semester i Köpenhamn. Under vintern kommer jag att gå igenom de genomförda arrangemangen och titta på bansträckningar inför nästa år. För en sak är säker Velonavian Gravel Series återkommer 2022!!

Från botten av mitt hjärta; TACK till alla som under året har kommit och cyklat med mig, oavsett om ni cyklat ett event eller alla fem. Ni är hjältar i mina ögon!

/Magnus Åby 18 oktober 2021


Genomförda arrangemang

Foto: @hmgustavsson

#5 Tour de Ville

Säsongen avslutas bortåt oktober, traditionsenligt, med Tour de Ville.


#4 Gravel Chuggin´

Choochoo train chuggin’ down the track Gotta travel on…”

Så vi närmar oss #4 av Velonavian Gravel Series. Denna gång är det fina Kolmården som besöks. Gravel Chuggin’ (namnet inspirerat av Neil Sedakas One Way Ticket) är ett 100 km event nu i sensommar. Mer info och bansträckning kommer senare, men jag kan avslöja att vi bland annat kommer cykla längs Nunnebanan.

https://ridewithgps.com/trips/73758161

Vi börjar med att cykla Katrineholmsvägen, tar höger in vid Kvarndammen. Ut på Gamla Stockholmsvägen (som har anor från åtminstone 1600-talet. Vi börjar med asfalt till Svarta Grind innan gruset tar vid. Följ G:a Stockholmsvägen till backen ovanför Strömfors. Där ser vi Bråviken vid bra väder och svänger vänster. Fortsätt till Lilla Älgsjön, höger ner förbi badplats. Vänster nedanför backen (innan ni når E4:an). Vid sjön Gullvagnen når vi första loopen, ta vänster och vänster igen. Kommer tillbaka till Gullvagnen. Under E4:an, vänster och höger straxt in på stig i vägrenen. Över mon mot Ödekyrka. Ragganvägen österut. Vid järnvägsbron (loop 2) höger och höger direkt igen. Ned till starten för Nunnebansleden. Följ den. Märkt med vita skyltar och svart cykelsymbol. Tillbaka till järnvägsbron. Fortsätter på Nunnebanan till Stavsjöstation (och fotbollsplan) vänster där och igenom samhället. Möjlighet att handla och äta vid Stavsjö/CircleK/Restaurang. Ned på vägen vid sjön. Korsar E4:an (hur då undrar Ni? Ni får se om Ni inte redan vet) Kommer tillbaka till Nunnebanan. Följ den. Vid Kråkvasken, håll vänster, följ inte Näckrosleden!! Cyklar utmed vackra Virlången. Små och bitvis lätt stökiga grusvägar i den kalkrika terrängen västerut innan vi vänder söderut vid Flätsdammen. Pass på den långa och branta nedförsbacken vid Stora Marsfallet. Tyvärr inte mycket vatten så här års. Spektakulärt vid vårflod. Strax i Simonstorp, följ cykelvägen norrut, passerar kyrkan där det finns vatten, hälsa på alpackorna och ta Er under riksvägen. Grusväg söderut mot Sörsjön/Rodga, men vi svänger vänster innan (samma som Colmarp Century) Vid Näknen cykla asfaltvägen på vänstra sidan av sjön till Graversfors. Höger och slingrande väg nedåt, under järnväg och vänster. I vägkorset vid fettåtervinningsfabriken ta vänster. Sedan in på banvallen och följ den mot Åby.

Varmt välkomna!!!

#3 GRG – Glan Runt på Grus

Uppdaterat 21 juli! Jag provcyklade det pga av skogsavverkning tveksamma partiet mellan Gomma och Marielund på tisdagsmorgonen, och om än sönderkört av skogsmaskiner, så är det cykelbart. Den senaste tidens torra väder har torkat upp och är cykelbar.

Till sommaren återkommer GRG – Glan Runt på Grus även i år. De, som jag, som jag är lite äldre minns Glan Runt, ett motionslopp som i dess glansdagar(!) hade femsiffriga deltagarnummer. Tyvärr så slocknade intresset. Det här är ett försök att locka gruscyklister till en alternativ och i mina ögon mycket trevligare rutt än att gneta asfalt längs rv51! Med start och mål på Himmelstalund. Två alternativ 70 km resp 85 km varav ~85% grus. Några korta stigavsnitt. Turen går bland annat på banvallen från järnvägen till Kimstad och förbi Glansgruvans naturreservat.

#2 Colmarp Century

Film av @hmgustavsson (C)

Hej alla och ett stort tack för att ni kom ut och cyklade Colmarþ Centennial med mig. Oavsett om ni cyklade kvartingen, halvpannan eller helröret så gjorde ni en strålande insats och jag hoppas att ni njöt av dagen lika mycket som jag. Hör gärna av er till mig med tankar kring arrangemanget, om saker ni tycker kan förbättras och vad ni gillade mest!

PM – Colmarp Century

Colmarp Century är en Century-Ride, dvs 100 miles eller 160 km. CC kommer vara en riktig utmaning, 99% grusväg och 1600 höjdmeter, men det finns två kortare (80 km, 800hm resp 40 km, 400hm) versioner. Vi cyklar CC under våren då vitsippor, fågelsång och vårsolen kombineras med mjölksyra och gruskärlek.

  • När: lördagen den 24 april, kl 09:00. OBS! Ny tid!
  • Var: Kvillinge kyrka
  • Distans: ca 160, 80 och 40 km.
  • Rutt: 160km 80km 40km länken går till Ridewithgps.com. Där kan du ladda ner .gpx-fil eller använda på sida eller i app. OBS det finns inga märkningar utmed rutterna!
  • Anmälan: BDCG-NKPG på Strava, eller Fenix på Facebook eller ett mail till info[at]velonavia.se

#1 L’Enfer du Nord

Så här någon dag efteråt vill jag tacka Er alla som kom ut och cyklade med mig i lördags. Och med söndagens snöfall, kan vi i alla fall säga; ”att vi hade i alla fall tur med vädret”! Skämt åsido så hade jag en mycket trevlig dag på cykeln och jag hoppas att ni alla hade detsamma. Så tack för att vi tillsammans gjorde detta till en säker och njutbar, om än stundtals jobbig, grusvägsdag!

© hmgustavsson

På grund av rådande regler kring Covid-19 pandemin får jag be er respektera att: hålla avstånd, starta i grupper om 8 personer eller färre. Det går även att starta enskilt under dagen. Meddela mig så får du startbevis*

För alla event inom ramen av Velonavian Gravel Series gäller: allt deltagande sker på egen risk. Eventen är varken tävlingar eller lopp. Vi cyklar på i huvudsak grusvägar med liten eller ingen biltrafik. Dock gäller allmänna trafikregler! Visa hänsyn till medcyklister och trafikanter. Eventen är o-supporterade.


Den första är L’Enfer du Nord. Med en ohöljd hyllning till Paris-Roubaix, det verkliga ”helvetet i norr” så cyklar vi nästan uteslutande grusväg. Grusväg som med en blinkning till Paris-Roubaix innehåller 10 ”secteurs”, avsnitt med i detta fall stigsnuttar i avsaknad av kullersten.

I Åby finns cykelbutik för sista minuten inköp, samt Coop. Även konditori och flera restauranger. Vi startar i mindre grupper, max 8 pers, från 10:05 till 11:00. Genom att vi är flera ute på samma runda finns sällskap, stöd och uppmuntran att få längs turen. Jag startar sist och ser till att alla kommer hem igen. Vid start får du startbevis, efter det 5:e eventet, Tour de Ville, lottas priser ut bland alla deltagare.

Roadbook:

SharedScreenshot3rasf

Vi cyklar gemensamt från Åby Centrum till grusvägen mot Björnsnäs. Sedan egen fart. Grusvägen förbi Björnsnäs gård och över järnvägen. Den branta backen (9% 0.8 km) upp mot E4an. Under vägen genom vägtrumman(#1)ej vägtunneln! Efter åtelplatsen, strax stig(#2) in till höger. Ut på grusvägen mot och runt Eriksberg. Cyklar förbi Rödmossen till Svarte Grind. Hjälmarövägen norrut. Vid Stora Älgsjön vänster in på stig(#3). Cyklar Karusellbackevägen (ej över gårdsplanen). Kommer ner vid Ämten. Håller vänster in på stigen(#4). Ut vid Svängbågen. Följer Åfallevägen mot St Brevik. Fortsätter mot Simonstorp. Vänster in mot Tjalvestugans parkering, stigen (#5) och höger tillbaka till Simonstorpsvägen. Vänster mot Simonstorp. Cykelbanan under 55/56an. Lämnar Simonstorp, tar avstickare höger(#6). Tillbaka på Rodgavägen. Höger mot Myckelmossa. Håller höger vid Myckelmossa. Höger. Ut på grusvägen mellan Rodga-Rejmyre vid Fagerhult. Vänster där och åter mot staden. Höger vid Muggebovägen mot sjön Holpen. Vänster mot Kyrkfallet. Mot Getsjötorp, men ta vänster uppför backen och stigen mot Stocksjön(#7). Utmed Stocksjön. Vid Dammhult in vänster och utmed bäcken (#8)(stigen används vid Kolmårdsbiken). Ut på Sörsjövägen. Höger mot Ågelsjön, håll vänster in på stigen vid Nybygget(#9). Utmed Ågelsjön, efter banta backen i allén, håll höger och in vänster efter ladan och stigen utmed ån till Yxbacken(#10). Höger och längs den grusade cykelvägen mot Åby/Jursla. Framme vid rv55/56 tar ”rutten” slut. Sedan gemensamt på cykelbana tillbaka till Åby eller Norrköping.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s