Colmarþ – Ett cykeläventyr i Kolmården är nu LIVE!

ORR om Bråviken, där gränsen går fram mellan Östergötland och Sörmland, reser sig ett berg, som är flera mil långt och mer än en mil brett. Om det hade en höjd som svarade mot längden och bredden, skulle det vara ett av de präktigaste berg, som funnes till, men det har det inte. Det händer ibland, att man råkar på ett bygge, som har blivit så stort tilltaget från början, att ägaren aldrig har lyckats att få det färdigt. När man kommer fram till det, ser man tjocka grundmurar, starka valvbågar och djupa källare, men det finns varken väggar eller tak: alltsammans höjer sig bara ett par fot från marken. Det är inte utan, att den, som får se det där gränsberget, kan komma att tänka på en sådan övergiven byggnad, för det ser nästan ut, som om det inte skulle vara ett färdigbyggt berg, utan bara grunden till ett berg. Det reser sig från slätten med tvärbranta väggar, och överallt stå stolta klippmassor upptornade, som tyckas vara ämnade att bära höga, ofantliga bergsalar. Allt är mäktigt och vilt och stort tilltaget, men det är inte riktigt höjd eller resning på det hela. Byggmästaren har tröttnat och gått ifrån arbetet, innan han har hunnit att resa upp sådana där långa branter och vassa toppar och åsar, som bruka stå som väggar och tak på de färdigbyggda bergen. Men liksom till ersättning för klintar och klättar har den stora bergstrakten i alla tider varit klädd med höga och väldiga träd. Ekar och lindar ha stått i utkanterna och i dalgångarna, björkar och alar kring sjöstränderna, tallar uppe på de branta avsatserna och granar överallt, där de ha funnit en nypa jord att växa i. Alla dessa träd tillsammans bildade den stora skogen Kolmården, som förr i världen var så fruktad, att envar, som måste fram över den, bad till Gud och beredde sig på sin sista stund.
Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige -Selma Lagerlöf
När jag växte upp tillbringade jag mycket tid i skogarna på gränsen till Södermanland och Östergötland, mer allmänt känt som Kolmården. Min fars familj hade en liten gård inte långt från Stavsjö, då en livlig liten by, på huvudvägen till Stockholm, med ett populärt värdshus centralt kring det gamla bruket. Inte särskilt förvånande var det också till Kolmården mina första cykelresor som togs i slutet av 70 -talet. Speciell lockelse hade berättelserna om platser som Nunnebanan och Drömgruvan på mig.
Hör mig berätta om projektet i Cykelradion med Tomas Jennebo och Anders Adamsson nedan:
Kolmården (fsv. Colmarþ och Kulmarþ, antagligen af ett subst. marþer, skog; således ”kolskogen”), bergs- och skogstrakt i Östergötland, Södermanland och Närke. Den breda, tillplattade, af en mängd tvärdalar, kärr och vattendrag söndersplittrade bergåsen höjer sig s. v. om Nyköping ur Östersjön. Öfver slättlandet sträcker den sig, med kullar af 15 till 60 m. höjd, västerut, brant stupande mot s. till Bråviken, Östergötlands slättbygd och sjön Glan, men mot n. småningom öfvergående i de lägre kuperade trakter, som omgifva Södermanlands insjöar. Mot n. v. sträcka sig K:s utsprång ända till sjön Sottern i Närke samt inåt Finspånga läns härad i Östergötland, sålunda sammanhängande med bergssträckningen Tylöskogen. Mångenstädes förekomma järn-, koppar- m. fl. malmanledningar. Berggrunden utgöres hufvudsakligen af röd gnejs; på flera ställen finnas i denna inkilade mäktiga lager af kornig kalksten, hvilken sedan lång tid tillbaka…

De senaste tio åren har jag återknutit kontakten med den bygd som ursprungligen väckte min upptäckarglädje, och gjort kortare och längre cykelresor där. De sista åren har jag dessutom bjudit in till ”bikepacking”-turer och med Velonavia Gravel Series även lockat till grusvägscykling.
Med Colmarþ vill jag skapa en rutt för att locka både grusvägscylister, bikepackers och äventyrslystna cyklister. Vad passar bättre än en rutt som låter dig uppleva allt ovanstående? De djupa skogarna i öster, åkermarkerna i väster, kvarnarna och herrgårdarna, slotten och alla Kolmårdens eller Colmarþs historiskt och kulturellt rika omgivningar?
Den här rutten kan lätt tas an som en fler dagars tur, som verkligen ger dig tid att utforska de många naturreservaten och historiska platserna som du passerar. Det finns också många exceptionellt fria campingplatser, och några till och med vindskydd där du kan bo. Ta ett dopp i någon av de många sjöarna, plocka kanske lite blåbär, lingon eller hjortron. Eller, om du har kunskapen, svamp. Allt tack vare – Allemansrätten.